Obrenovac, 26.10.2021

FEMIKSETA 8


Izvor: espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2020.
Autorke sa srpske muzi─Źke scene ponovo zajedno menjaju svet

Foto:Promo


Femikseta je godišnja kompilacija pesama kompozitorki, kantautorki i bendova, Ova kompilacija je osma u nizu, prate─çi prethodnih sedam izdatih u periodu 2010-2019. godine. Budu─çi da predstavlja isklju─Źivo kantautorke i/ili bendove u kojima je prisutno ┼żensko autorstvo na nivou teksta i/ili muzike, Femikseta predstavlja za sad jedinstven projekat na doma─çoj aktivisti─Źkoj i muzi─Źkoj sceni. Sva prethodna izdanja mo┼żete poslušati na Bandcampu.

Selektorka ovogodišnje kompilacije bila je ─Éur─Ĺina Radi─ç Djixx, a pre nje su se u toj ulozi našle Ognjenka Laki─çevi─ç (Autopark), Milica Miti─ç (Lula Mae, Sofie from Seattle), Bojana Vunturiševi─ç, Ida Prester i Maja Cvetkovi─ç (E-play).

Bila mi je ─Źast da preslušavam sve prijavljene kompozicije i baš sam u┼żivala. Ono što me je posebno iznenadilo jeste raznovrnost ┼żanrova i hrabrost da se isprobaju neke razli─Źite komponente u samom zvuku i izvedbi. U nekoliko pesama mi je tekst posebno privukao pa┼żnju i bila sam baš prijatno iznena─Ĺena kreativnoš─çu. Pesme koje sam izabrala za ovu kompilaciju smatram da su bile najupe─Źatljivije, a redosled je moj predlog za neki imaginarni album. Bio je veliki izazov napraviti raspored pesama za ovu kompilaciju, baš zbog velike raznovrsnosti - no smatram da je upravo ta raznovrsnost najbolji kvalitet ove Femiksete, a i svih prijavljenih u─Źesnica/u─Źesnika, izjavila je ─Éur─Ĺina povodom novog izdanja Femiksete.

Konkurs za osmo izdanje Femiksete podr┼żano je od strane Music Freedom day koji se obele┼żava 03. marta u saradnji sa Freemuse. Dan slobode muzike, koji se odr┼żava svake godine 3. marta od 2007. godine, je globalna proslava ljudskog prava na muzi─Źko izra┼żavanje, sa umetnicima i organizacijama koje se ujedinjuju da podr┼że muzi─Źare koji jednostavno insistiraju na njihovom pravu da se izraze.

Za vizuelni identitet ovogodišnjeg izdanja zaslu┼żna je Maja Gora─Źinska, arhitektica i jedna od osniva─Źica M.art kolektiva.

Mastering je izveo Bojan Paliku─ça, a diskove ─çe tim FEMIXa besplatno distibuirati zainteresovanima.

Zbog trenutne situacije u našoj zemlji, promocija Femiksete bi─çe odr┼żana online na facebook stranici Femixa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE