Obrenovac, 19.10.2021

VRA─ćA SE KU─ćI


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 13.06.2020.
Putin donosi 166. list Miroslavljevog jevan─Ĺelja u Srbiju

Foto:novosti.rs


Ruska Duma bi do kraja meseca trebalo da ratifikuje sporazum sa Srbijom. Vukosavljevi─ç: Povratak "peterburškog lista" jedan je od najva┼żnijih doga─Ĺaja za srpski kulturni identitet...

Na dnevnom redu ruske Dume, kako "Novosti" saznaju u Moskvi, do kraja ovog meseca moglo bi se na─çi ratifikovanje Sporazuma izme─Ĺu Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji peterburškog lista Miroslavljevog jevan─Ĺelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinovi─Źa Reriha Rusiji. Sporazum je, na srpskom i ruskom, potpisan 19. oktobra prošle godine, pošto su ga prethodno dogovorili ruski i srpski predsednik, a naša skupština je zakon o njegovoj ratifikaciji donela 24. januara 2020.

Zbog izbijanja pandemije virusa korona i pravna procedura o razmeni ovih vrednih kulturnih dobara je privremeno bila usporena, ali se izvesno nastavlja, mada se još ne zna ta─Źan datum kada ─çe Duma doneti odluku.

- Usvajanje ovog sporazuma u ruskoj Dumi o─Źekuje se u najskorije vreme, ─Źim prestanu da va┼że ove relativno vanredne okolnosti - potvrdio je ju─Źe za naš list Vladan Vukosavljevi─ç, ministar kulture i informisanja. - Da li je re─Ź o nedelju, dve ili tri, teško je sad proceniti, ali se mo┼że o─Źekivati u relativno kratkom roku od danas.

Naredna faza u povratku "peterburškog lista" i njegovom priklju─Źivanju našem najzna─Źajnijem knji┼żevnom spomeniku je, kako nam otkriva Vukosavljevi─ç, razmena ratifikacionih instrumenata (strane razmenjuju ukaze koji potvr─Ĺuju da su zakoni usvojeni i u Skupštini, odnosno u Dumi). To bi moglo da se desi prilikom prve visoke dr┼żavne posete, s jedne ili druge strane.

- Te posete na najvišem nivou su u planu - potvr─Ĺuje Vukosavljevi─ç. - Posle razmene ratifikacionih instrumenata, nastaju tehni─Źke mogu─çnosti da se pristupi razmeni 166. lista Miroslavljevog jevan─Ĺelja i sedam Rerihovih slika i crte┼ża, i to vrlo brzo. Ugovorom je predvi─Ĺeno da to bude u roku od mesec dana od trenutka razmene ratifikacionih instrumenata. Razmena mo┼że da bude i istog dana, ali i kada se strane dogovore.

Za ministra Vukosavljevi─ça re─Ź je o istorijskom sporazumu koji je od velikog zna─Źaja za srpsku kulturnoistorijsku tradiciju:

- Povratak lista Miroslavljevog jevan─Ĺelja jedan je od najva┼żnijih doga─Ĺaja kada je re─Ź o srpskoj kulturi i srpskom kulturnom identitetu. Ministarstvo kulture i informisanja je veoma zadovoljno što ─çe do te razmene do─çi.

Kada se budu stvorile pravne mogu─çnosti, kako je "Novostima" objašnjeno u našoj ambasadi u Moskvi, eksperti iz Srbije trebalo bi da doputuju u Sankt Peterburg. Tu bi uz pomo─ç doma─çina spakovali list posve─çen svetom Jovanu, koji je u zimu 1846. godine arhimandrit Porfirije Uspenski uzeo iz Miroslavljevog jevan─Ĺelja i odneo u Rusiju. Stranica je do 1883. godine bila u Kijevu, a zatim je preneta u Imperatorsku javnu biblioteku, današnju Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu.

S druge strane, iz beogradskog Narodnog muzeja poru─Źuju da ─çe sedam slika i crte┼ża Nikolaja Konstantinovi─Źa Reriha, naša publika mo─çi da vidi na specijalnoj, oproštajnoj izlo┼żbi, pre nego što krenu put slikareve domovine.

PUTINOV DOLAZAK PRILIKA ZA RAZMENU

Mo┼żda ─çe prva prilika za razmenu ratifikacionih instrumenata biti najavljena poseta Vladimira Putina Beogradu. Ruski predsednik bi u oktobru trebalo da prisustvuje otvaranju mozaika u Hramu Svetog Save na Vra─Źaru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE