Obrenovac, 16.10.2021

KINESKI FESTIVAL SVETLA NA KALEMEGDANU


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 26.01.2020.
'Duh tradicije i simbolike drevne Kine'

Foto:Đorđe Tomić
"Kineski festival svetla" svečano je otvoren 24. januara na Kalemegdanu u Beogradu. U 17 časova po beogradskom, a u ponoć po pekinškom vremenu uz odbrojavanje i spektakularan vatromet obeležen je doček kineske Nove godine.

Festival je zvanično otvorio inicijator i osnivač, Slobodan Trkulja, a brojni posetioci su uživali u magičnim svetlećim instalacijama koje će krasiti Kalemegdan sve do 16. februara. Lampioni će biti uključeni svakog dana od 17 časova i ulaz za sve posetioce je besplatan.

Ispred organizatora Kineskog festivala svetla, Balkanopolis centra za modernu tradiciju, osnivač Festivala, umetnik Slobodan Trkulja, koji već godinama uživa veliku popularnost u Kini i jedan je od ambasadora kulturne razmene između dve zemlje izjavi je da je srpska prestonica jedan od malobrojnih gradova sa ovakvom manifestacijom:

"Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi čiji će građani i posetioci imati priliku da uživaju u igri svetlosti koju je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan koja sa sobom donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine. Uveren sam da će "Kineski festival svetla" doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine koje veže tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi".

Ambasadorka Čen Bo je zahvalila Vladi republike Srbije i Gradu Beogradu na organizaciji Festivala svetla povodom Kineske nove godine koji je učinio da se Kinezi osećaju kao kod kuće i da je čvrsto prijateljstvo dve zemlje još više ojačano.

Ona je najavila da će ova godina nastaviti već dobre odnose dva pobratimljena naroda, te će se u ovoj godini proslaviti i 40 godina pobratimljenja naša dva naroda, navedeno je u zvaničnom saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE