Obrenovac, 26.10.2021

OD BETOVENA DO VAGNERA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.02.2020.
Svetske operske zvezde na koncertu Felca i Beogradske filharmonije

Foto:Marko Đoković
Šef-dirigent Gabrijel Felc zajedno sa Beogradskom filharmonijom priređuje novi koncert, koji će biti održan u petak 28. februara u 20h u Kolaračevoj zadužbini u Beogradu.

Nakon što će Gudački kvartet Beogradske filharmonije izvesti poslednji Betovenov kvartet, orkestar će zajedno sa zvezdama svetskih operskih kuća izvesti treći čin Vagnerove opere Zigfrid.

Filharmonijsku publiku ponovo očekuje žanrovski izlet jer koncert započinje u sasvim kamernoj atmosferi, sa samo četiri muzičara na sceni. Gudački kvartet Beogradske filharmonije – Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković izvešće Betovenovo remek-delo op. 135, jedno od najznačajnih kamernih ostvarenja svih vremena.

- Veza Betovena i Vagnera je jedna od najvažnijih za istoriju muzike, pogotovo ako imamo u vidu da nije moguće razumeti Vagnera, ukoliko ne razumemo Betovena. Ono što je Vagner naučio studirajući partituru ovog kvarteta, u velikoj meri se odrazilo na njegovo dalјe stvaralaštvo. Priredićemo putovanje od najpre 4 muzičara na bini do preko stotinu njih u izvođenju "Zigfrida", a oba dela povezuje ista filozofska misao - rekao Gabrijel Felc.

Šef-dirigent ispunjava obećanja dato u vezi sa izvođenjem operske literature na koncertnom podijumu. Specijalno za ovu priliku dolaze zvezde svetskih operskih kuća - sopran Elizabet Tajge, mecosopran Karin Lovelijus, tenor Pol Meknamara i bariton Teruhiko Komori.

Vagner se retko izvodi na domaćoj sceni, te je ovo ekskluzivna prilika za publiku da uživa u priči o mladom heroju Zigfridu u ostvarenju koje čini deo čuvene tetralogije Prsten Nibelunga. Ogromni orkestarski sastav tipičan za Vagnera i ovog puta podrazumeva pojačanje od devet horni, Vagner-tuba, bas-trube, bas-trombona i tri harfe, a u ovom poduhvatu filharmoničarima se pridružuju i muzičari iz regiona.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE