Obrenovac, 16.10.2021

REMEK DELA KINEMATOGRAFIJE


Izvor: blic.rs,Neven Džodan,Lokalne novine | Obrenovac, 28.03.2020.
Na sajtu mojoff.net do 10. aprila besplatno gledajte filmove

Foto:Pavaroti, reditelja Rona Hauarda, o slavnom tenoru


Ljubitelji kinematografije moći će do 10. aprila na sajtu mojoff.net da pogledaju 65 naslova u okviru pet celina: Velikani filma, Viđeno neviđeno, Dokumentarni vrhunci, Porodična avantura i Kids fest predstavlja.

Prvi besplatan onlajn filmski festival "Moj off" otvoriće najnoviji film Romana Polanskog "Optužujem", u petak, 27. marta (21), na sajtu mojoff.net. Nakon svetske premijere na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, na kom je Polanski za film "Optužujem" osvojio Srebrnog lava - Gran pri žirija i FIPRESCI nagradu žirija, ali i tri Cezar nagrade (za režiju, adaptirani scenario i kostim), film je nedavno imao domaću premijeru na 48. Festu, a sada na najnovijem virtuelnom filmskom festivalu "Moj off" publika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći će onlajn da pogleda ovo ostvarenje Polanskog.

Snimljena na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Roberta Harisa, sa kojim je Polanski već sarađivao na filmu "Pisac iz senke" (2010), drama "Optužujem" osvrće se na čuvenu ozloglašenu Drajfusovu aferu kada je 1895. godine mladi francuski oficir jevrejskog porekla Alfred Drajfus ražalovan zbog sumnje da je nemački špijun i potom osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu. Među svedocima njegovog poniženja našao se i major Žorž Pikar, koji nakon što je promovisan u načelnika kontraobaveštajne službe otkriva da se vojne tajne i dalje odaju Nemcima i potom i sam lično upada u opasnu mrežu prevara koje postaju pretnja, ne samo njegovoj časti nego i njegovom životu.

U ulozi istorijske ličnosti, francuskog oficira Žorža Pikara našao se poznati francuski glumac Žan Dižarden, a pored njega tu su i Emanuel Senje, Luj Garel, Matju Amalrik i drugi.

Na programu ovog onlajn festivala naći će se i zanimljivi naslovi iz sfere dokumentaristike, poput nikada u Srbiji prikazanog filma o ukrajinskom baletanu Polunjinu, "Dancer", koji je sniman u Beogradu, kao i ostvarenje o čuvenom argentinskom fudbaleru Dijegu Maradoni, koji je prikazan na ovogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma #DOK2.

Posebno se ističe selekcija "Viđeno neviđeno" u okviru koje će se u udarnim večernjim terminima prikazivati hvaljena ostvarenja poput nikada prikazanog filma kod nas, dobitnika Srebrnog medveda “Napolju i konje kradu“, sa Stelanom Sarsgardom u glavnoj ulozi, takođe i najnovijeg filma "Mladi Ahmed", koji je na prošlogodišnjem Kanskom festivalu rediteljima, braći Darden doneo nagradu za najbolju režiju, kao i francusko-italijanska drama "Gloria Mundi" reditelja Roberta Gedigana, koja je nakon svetske premijere u Veneciji, prikazana na 48. Festu. Film "Pritka" ruskog reditelja Kantemira Balagova, koji je na filmskom festivalu u Kanu dobio nagradu za najbolju režiju u programu "Izvestan pogled", takođe je svrstan u program festivala "Moj off".

Pored velikog broja drugih filmova, biće prikazani i dobitnik Oskara "Parazit", pobednik upravo završenog Festa "Nevidljivi život", kao i pobednik FAF-a "Martin Eden".

U programu "Dokumentarni vrhunci", između ostalih, biće prikazan i dokumentarni portret "Pavaroti", nagrađivanog reditelja Rona Hauarda, o slavom tenoru koji je operu i klasičnu muziku približio širokim masama i tako obeležilo odrastanje mnogih generacija.

Među naslovima za najmlađu publiku biće prikazani neki od prošlogodišnjih sinhronizovanih animiranih hitova kao što su "Vilijeva planeta", "Ko se boji vuka još" i "Tajni agent Mjau", avantura "Abigejl"...

Kišlovski, Felini, Linč

U okviru programskog dela "Velikani filma" naći će se naslovi trojice čuvenih reditelja: poljskog sineaste Kšištofa Kišlovskog i njegova filmska trilogija "Tri boje: plavo, belo, crveno", potom američkog umetnika Dejvida Linča i njegov film "Tvin Piks" i čuvenog italijanskog reditelja Federika Felinija i njegovo ostvarenje "Sladak život" .

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE