Obrenovac, 16.10.2021

DVA VOZAČA MALO JAČA, OPET BIĆE IZA UPRAVLJAČA


Izvor: blic.rs/Dafina Dostanić,Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2020.
U nastavku kultnih 'Kamiondžija' svi likovi će biti potpuno novi

Foto:youtube


Mnoge je obradovala najava da se priprema nastavak kultnih "Kamiondžija", u kome su maestralne uloge ostvarili Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja, a o svim detaljima nove serije za "Blic" priča reditelj Filip Čolović.            

- Eto još jedne vredne serije kojoj godine ne mogu da naude. Produkcija NIRA (zaslužna i za "Vojnu akademiju") pozvala me je da učestvujem u ovom projektu, velikoj seriji koja, za sada, nosi isti naslov kao i Mihićev raniji serijal. Uostalom, to jedino i ima smisla s obzirom na to da je Gordan Mihić pisao i ove nove "Kamiondžije". Nažalost, on više nije sa nama, ali ćemo se potruditi da opravdamo njegovo poverenje. Adaptaciju scenarija potpisuje njegov đak, dramaturg Željko Hubač. Glavne uloge tumače Tihomir Stanić i Nenad Jezdić. Premda sam svestan tereta koje nose stare "Kamiondžije", moram da pripremim publiku na nešto novo. Ove "Kamiondžije" će imati određene zajedničke elemente sa starim serijalom, ali će biti i nešto potpuno drugačije. Naime, promenilo se vreme, naše okruženje, problemi sa kojima se suočavamo, pa se tako menjaju i "Kamiondžije".

Da li će ova serija od dvadeset epizoda biti nastavak "Kamiondžija" i "Kamiondžije ponovo voze" ili neka vrsta rimejka serije i filma?                

- Čini ga jedna potpuno nova priča. Zapravo, samo je ta okosnica ostala ista: dva čoveka, različitih naravi, temperamenta, dovoljno različita da nikada ne bi drugovali jedan sa drugim u normalnim prilikama, životne okolnosti, problemi i nemaština, nateraju da postanu partneri i suvlasnici kamiona koji će im služiti kao sredstvo pomoću kojeg će zarađivati za život. Sve ostalo je drugačije. I likovi, i radnja, naravno i glumci... Kako serijal bude odmicao, otvaraće se i jedna melodramska linija, ljubavna priča, koja je potpuno osobena i nema veze sa starim serijalom. Ali da ipak ne otkrivam previše...                

Posle skoro pet decenija, ko je došao na ideju da se prvi put radi nastavak "Kamiondžija"?                                              

- Producent Nebojša - Nele Garić došao je na ovu ideju pre više godina, dogovorio se sa Mihićem o tekstu, a na RTS-u je ova ideja dočekana pozitivno, jer ipak je reč o kultnoj seriji. Na neki način, tako i Radio-televizija Srbije samu sebe reklamira i pozicionira kao medijsku kuću sa zaista bogatom istorijom. Nakon pola veka, serija istog naziva i motiva naći će se na njihovom programu.                

Ko čini glumačku ekipu i da li će biti neko od umetnika koji su igrali i u staroj verziji "Kamiondžija"?                

- Od glumaca će igrati i Nataša Marković, Bane Zeremski, Iva Ilinčić, Danina Jeftić... Da ne nabrajam dalje, nekoga ću sigurno preskočiti. Biće zaista mnogo glumaca. Od aktera koji su igrali u staroj verziji neće se niko pojavljivati, jer je nama i bila želja da napravimo novu stvar i da ne vučemo sa sobom taj balast kultne serije koje samo ime nosi. Otud su i svi likovi, njihova imena, porodični odnosi, životne priče – potpuno novi.

Zbog situacije oko pandemije, početak snimanja je pomeren...                                    

- Kao i većini filmskih i televizijskih projekata u ovom trenutku, i nama je ovaj virus stao na put. Snimanje je pomereno, a za kada, zavisiće od situacije na terenu. Mi smo bili u završnoj fazi priprema i snimanje je bilo planirano za početak aprila, ali sada to više zaista ne zavisi od nas. Kada se sve ovo sa epidemijom završi na najbolji mogući način, a siguran sam da hoće, mi ćemo početi da stvaramo seriju u kojoj će, nadam se, neke nove generacije uživati. Ovi novi klinci ne sećaju se više starih "Kamiondžija", pa ćemo ih možda mi, makar duhom, ovom serijom podsetiti na onu čuvenu: "Dva vozača, malo jača, sede iza upravljača...".                

TV film "Proleće na poslednjem jezeru" premijerno je prikazan na Festu, a i prošle nedelje na RTS. Mnoge stvari nismo znali o Ivi Andriću. Koji vas je podatak o našem nobelovcu iznenadio?                

- Iskreno verujem da se mi kao narod ne bavimo dovoljno ljudima koji su obeležili našu prošlost, i koji su nas, na izvestan način, zadužili. Na tom polju smo dosta nemarni i aljkavi. Mislim da brzo zaboravljamo. Zbog toga mi je bila čast da režiram ovaj film u produkciji RTS-a, televizijske kuće koja ima i obavezu da se bavi ovim temama. O Andriću sam dosta znao i pre čitanja scenarija, doduše, mnogo više o njegovim knjigama nego o njegovom životu, ali moram da priznam da je pisac scenarija Vule Žurić izabrao jedan fantastičan dramski momenat u kome se radnja dešava. Naime, reč je o aprilu 1941. godine, kada nakon bombardovanja Jugoslavije čitav naš diplomatski kor na čelu sa Andrićem biva smešten u jedan hotel na Bodenskom jezeru, na samoj granici sa Švajcarskom. Tu se odvija lična, profesionalna i životna Andrićeva drama, jer sve diplomate od njega očekuju da izdejstvuje prelazak na obalu s druge strane jezera, u neutralnu Švajcarsku.

Da li ste razmišljali i o seriji?                              

- Razmišljali smo o seriji, naročito Tihomir Stanić koji u ovom filmu maestralno tumači Andrića, ali ne od snimljenog materijala. Činjenica je da je Andrićev život veoma zanimljiv, i da bi serija, ubeđen sam, bila pun pogodak! Mada mi uglavnom pamtimo Andrića iz onih poznijih dana, nakon dobijanja Nobelove nagrade, pamtimo ga kao pomalo hladnog, odmerenog, distanciranog, nemojmo zaboraviti da je on i van književnog, imao veoma buran život: "Mlada Bosna", hapšenje, boravak u zatvoru, diplomatske godine, drugovanja sa zanimljivim ličnostima, upoznavanje sa Hitlerom, potpisivanje Pakta u Beču, ratna drama i povratak u Beograd, zatim njegova odluka da se za vreme rata više ne oglašava, već da u samoći piše svoja, ispostaviće se kasnije, najpoznatija dela. Tu je i njegov ljubavni život, koji je takođe intrigantan. Ukratko, materijala za serijal ima napretek, potrebno je samo izabrati pravi ugao.

Da li biste voleli da obradite neka Andrićeva dela?                

- Primetio sam da je Andrić uvek privlačio pažnju intelektualaca i izazivao reakcije. Mnoge knjige pisane su o njemu, veliki broj doktorata, brojne studije. Najpre, on je intrigirao književnim stilom, dosta toga duguje i prestižnoj nagradi, ali i temama kojima se bavio, pa i načinom na koji je pristupao tim temama. Moram priznati da je većina njegovih romana ozbiljan zadatak za bilo koju našu televizijsku ili filmsku produkciju. Jedan naš veliki i poznati reditelj je naglašavao da je film za kojim žudi "Na Drini ćuprija". Lično, mislim da je veoma teško ekranizovati veliku književnost. Na prste obe ruke nabrojao bih scenarija koja su rađena po sjajnim knjigama, a koja zavređuju ozbiljniju pažnju kao film. Teško je dostići veličinu klasika književnosti, a Andrić svakako jeste klasik. Ipak, kada bih radio film po Andrićevom delu, bez obzira na to što jedan takav pokušaj ekranizacije već postoji, to bi bila "Prokleta avlija".                

Edukativne serije ponovo aktuelne                       

U pauzama, između nastave na daljinu, na RTS se prikazuju edukativne serije za najmađe gledaoce koje potpisuje Filip Čolović.                

- Za vreme ovog vanrednog stanja, sasvim slučajno, pažnju su zbog učenja putem televizije dobili najmlađi. Program je planski njima namenjen. U pauzama između lekcija za razrede osmogodišnje škole, RTS pušta edukativne serije, prilagođene uzrastu te dece. Ne s malim zadovoljstvom primetio sam da se tada repriziraju serije koje sam radio za Školsku i Dečiju redakciju. Tu su edukativni serijali "Može i drugačije", "Dosije Iks i Oks", "Priče profesora Cifrića"... Možda su zaista u premijernom emitovanju, zbog termina i odnosa prema ovom programu, prošle nezapaženo. Neke od tih serija uradio sam pre više od deset godina, pa mi je veoma drago da vidim kako i dalje funkcionišu. To je, između ostalog, nametnulo i to pitanje trajnih vrednosti. Naime, zabavne, političke ili informativne emisije koje se forsiraju na našim kanalima su potrebne, ali to su emisije kratkog daha, za jednu upotrebu. Kada prođe aktuelnost, gasi se i potreba za takvom emisijom. S druge strane, ovakvi serijali imaju trajnu vrednost. Ukoliko su pristojno realizovani, godine im ne mogu ništa.                           

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE