Obrenovac, 19.10.2021

PREKO 2000 NASLOVA


Izvor: danas.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2020.
Poznati rezultati Konkursa za otkup publikacija za biblioteke u 2020. godini

Foto:PIxabay/LubosHouska


Nakon Konkursa za otkup publikacija za biblioteke objavljenih na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina komisija je odabrala 2.747 naslova od 195 izdava─Źa, dok je ukupni tira┼ż otkupljenih publikacija 136.518 primeraka, saopštilo je  Ministarstvo kulture i informisanja.

Kako navode, na konkurs su pristigle 203 prijave izdava─Źa i distributera, sa ukupno 4.253 publikacije.

„Planirani bud┼żet za realizaciju konkursa iznosio je 100 miliona dinara, ali je zbog odustajanja pojedinih biblioteka iz tehni─Źkih razloga (nemogu─çnost blagovremenog prijema publikacija) ukupno utrošeno 98.192.183,90 dinara. Pravo odabira publikacija sa spiska izabranih naslova imala je 181 biblioteka sa teritorije Srbije, kao i svi saveti nacionalnih manjina“, dodaje se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Konkursna komisija radila je u slede─çem sastavu: Aleksandar Jerkov, predsednik; Petar Pijanovi─ç; Predrag J. Markovi─ç; Boško Milin i Vladimir Šekularac.

Otkup je izvršen za publikacije od zna─Źaja za kulturu i umetnost iz slede─çih kategorija: doma─ça knji┼żevnost; prevodna knji┼żevnost; knji┼żevnost za decu; umetni─Źki strip; umetnost i humanisti─Źke i društvene nauke.

„Publikacije su otkupljene za javne biblioteke na teritoriji Srbije, što za ve─çinu njih predstavlja glavni izvor obnavljanja fondova novim naslovima“, naglašavaju iz ministarstva.

Konkurs je bio otvoren od 8.3.2020. godine do 15.5.2020. godine, uz produ┼żenje roka za prijavu zbog vanrednog stanja. Pravo u─Źeš─ça na konkursu imala su pravna i fizi─Źka lica sa sedištem na teritoriji Srbije koja su izdava─Źi publikacija u skladu sa Zakonom o izdavanju publikacija.

Rezultati konkursa objavljeni su na veb prezentaciji Ministarstva kulture i informisanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE