Obrenovac, 16.10.2021

ĆIRILICA DEO NACIONALNOG IDENTITETA


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 02.08.2020.
Srbija i RS usaglašavaju jezičku politiku

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić


Srbija i Republika Srpska (RS) usaglašavaju jezičku politiku, kako u vezi sa zakonskom regulativom koja se tiče službene upotrebe jezika i pisma, tako i raspoloživim merama zaštite i očuvanja ćirilice, kao neizbrisivog dela nacionalnog identiteta, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Na današnjem sastanku delegacija ministarstava kulture i prosvete Srbije, i Ministarstva prosvete i kulture RS, predvođenih ministrima Vladanom Vukosavljevićem i Natalijom Trivić, i državnim sekretarom Dušanom Kićovićem, dogovoreni su dalji zajednički koraci na usaglašavanju jezičke politike dve strane.

"Ovo Ministarstvo već tri godine insistira na određenim izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, i mi verujemo da će upravo ovo usaglašavanje sa Republikom Srpskom doprineti da sve norme, kada je reč o jeziku i pismu, u obe zemlje budu identične i naravno u skladu sa ustavima matičnih zemalja", rekao je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević.

On je dodao da je očuvanje i zaštita ćiriličnog pisma, kao tradicionalnog izraza kulturnog identiteta, pitanje od visokog interesa za srpski narod i u RS i u Srbiji, ali i gde god da on živi.

Prvi rezultati rada stručnih timova, čije aktivnosti će koordinirati odbor sastavljen od predstavnika tri ministarstva i stručnjaka iz oblasti lingvistike, mogu su očekivati sredinom septembra ove godine.

Ministarka prosvete i kulture RS, Natalija Trivić izjavila je da je usaglašen zajednički stav kako su jezik i pismo odlike svakog naroda pa tako i srpskog naroda koji živi s jedne i druge strane Drine, a što je prethodno definisano zajedničkom Poveljom o srpskom kulturnom prostoru, potpisanom u Sremskim Karlovcima marta 2019. godine.

Ona je istakla da EU deklarativno podržava izmene određenih dokumenata koji regulišu status jezika i pisma svakoga naroda, pa tako i srpskog, što nikako ne ugrožava ostale konstitutivne narode u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE