Obrenovac, 19.10.2021

STRUNE OD SVETLA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 08.07.2020.
Đuletu nagrada za doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici

Foto:Marina Pešić


Zvonimir Đukić Đule, frontmen sastava Van Gog dobitnik je nagrade "Strune od svetla" koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici.

Laureat, pored plakete dobija i jednu gitaru iz kolekcije pisca i kantautora Saše Radonjića koji je nagradu i ustanovio pre šest godina.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, se pored ostalog kaže da je Zvonimir Đukić Đule kreativna i estetska konstanta naše rok scene sa stažom od preko 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt.

"Kreativna suma njegovog visoko poetiziranog tekstopisačkog umeća je nedavno prezentovana kroz knjigu 'More bez obala' (Laguna, 2019) koja pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocen bonus u vidu njegovih fotografskih radova za koje se bez ikakvih ustezanja može reći da su takođe čista poezija", smatra žiri.

Ističu da u prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara najubedljivije svedoči singl iz prošle godine "Emotivno miniran".

Žiri je doneo još jednu odluku - da se od ove godine u okviru nagrade "Strune od svetla" uvrsti i priznanje za mlade stvaraoce u rok muzici i kulturi.

Priznanje u formi statuete nosi naziv "Svetlo od struna" i žiri će ga dodeljivati u godinama kad prepozna poseban kapacitet na sceni naših mladih rokera.

Ove godine žiri je prepoznao taj kapacitet i dar u sklopu sastava Nemi pesnik iz Novog Sada, pa će prvu statuetu "Svetlo od struna" uručiti njihovom tekstopiscu i gitaristi Marku Aleksiću.

O datumu i detaljima ceremonije uručenja nagrade i priznanja, fondacija Saše Radonjića će izvestiti u skladu sa okolnostima koje nam nameće pandemijska stvarnost.

Prethodni dobitnici ove nagrade su: Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE