Obrenovac, 26.10.2021

KULTURNO DOBRO


Izvor: Beta,N1,Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2020.
Profesorska kolonija u Beogradu

Foto:Shutterstock


Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da je odlukom Vlade Srbije, nakon njenog objavljivanja u Službenom glasniku od 31. jula, "Profesorska kolonija u Beogradu" utvrđena za kulturno dobro, odnosno prostorno kulturno-istorijsku celinu.

Granica prostorne kulturno-istorijske celine sa zaštićenom okolinom obuhvata prostor od ulice Mitropolita Petra, preko ulice Čarli Čaplina, zatim ulicom Braće Grima, pa ulicom Ljubomira Stojanovića (obuhvata u okviru bloka objekte uz ulicu Ljubomira Stojanovića i Jaše Prodanovića), sve do Cvijićeve ulice.

Nastavlja se Đušinom ulicom (obuhvatajući objekte bloka uz ovu ulicu), do ulice Draže Pavlovića, zatim Takovskom ulicom (obuhvatajući objekte uz ulicu Jaše Prodanovića), nastavljajući se duž Cvijićeve ulice do ukrštanja sa ulicom Čarli Čaplina, a zatim Bulevarom despota Stefana do ukrštanja sa Sterijinom ulicom.

"Prostor Profesorske kolonije predstavlja celovitu i jedinstvenu urbanu celinu koja je u najvećem delu izvedena u skladu sa teorijom i praksom izgradnje vrtnih gradova. Za istorijat izgradnje posebno je značajna struktura stanovništva, odnosno osnivači Profesorske kolonije, koji su bili profesori i asistenti Beogradskog univerziteta, od kojih su njih 23 bili doktori nauka i 15 akademika", navodi se u saopštenju.

Osnova za realizaciju urbnističkog koncepta i kasniju izgradnju Profesorske kolonije je bio Generalni urbanistički plan Beograda iz 1923. godine, dok su poslednji objekti podignuti u drugoj fazi izgradnje, od 1927. do 1941. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE