Obrenovac, 05.06.2023

BRITANSKA NAUČNICA: VAKCINA VEROVATNO U SEPTEMBRU


Izvor: B92 | Obrenovac, 12.04.2020.
Vakcina protiv Kovid-19 mogla bi biti spremna već u septembru, tvrdi profesorka sa Univerziteta Oksford Sara Gilbert.

Foto: Getty Images, David Greedy / Stringer


Gilbert kaže da je "80 odsto sigurna" da će vakcina, koju je razvio njen tim, raditi, piše Skaj Njuz a prenosi Tanjug.

Njen tim na Oksfordu deo je globalnog napora da se pronađe vakcina protiv koronavirusa koji je usmrtio više od 100.000 ljudi širom sveta, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.
Profesorka je dodala da će testiranja na ljudima početi u naredne dve nedelje, i da ona radi sedam dana u nedelji kako bi vakcina što pre bila gotova.

"Mislim da postoji velika verovatnoća da ćemo uspeti na osnovu drugih stvari koje smo uradili sa ovom vrstom vakcine. Oko 80 odsto, to je moje lično mišljenje", rekla je Gilbert za časopis Tajms.

Ranije tokom nedelje, istraživači sa Univerziteta Sautempton rekli su da su otkrili da virus ima "slabu zaštitu", što znači da bi vakcina mogla lakše da se razvije. Velika Britanija predvodi u finansiranju vakcina, a prošlog meseca je u međunarodni fond ubacila 210 miliona funti - što je u tom trenutku bio najveći doprinos za vakcinu. Vlada je takođe saopštila da bi bila voljna da kupi milione doza, ukoliko se ispitivanja pokažu uspešnim.

Međutim, uprkos optimizmu sa Oksforda, drugi proizvođči vakcina rekli su da bi moglo proći i godinu dana pre nego što vakcina bude spremna za distribuciju, zaključuje Tanjug.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE