Obrenovac, 01.07.2022

KOLIKO DUGO SMO ZARAZNI KADA DOBIJEMO GRIP?


Izvor: 24sata,Lokalne novine | Obrenovac, 05.11.2019.
Ne pomišljajte da izađete iz kuće tokom ovog perioda

Foto:Profimedia
Zaraziti se virusom gripa, pogotovo kad je u punom jeku, nije teško.

Dovoljno je da neko zaražen kine ili se zakašlje prema vama pa da vi udahnete te kontaminirane čestice. Samo dodirivanje predmeta koji su izloženi virusu, recimo tastature ili kvake na vratima, a zatim i dodirivanje lica (očiju, nosa i usta) može biti vaš put do kreveta na nedelju ili dve.

Zatim će naglo doći i simptomi, poput temperature, začepljenog nosa ili curenja iz nosa, bolnih mišića, konstantnog kašljanja, glavobolje i uopštene iscrpljenosti i malaksalosti.

No dok se većina ljudi s vremenom oseća bolje, stotine je hiljade onih koji se suočavaju se s komplikacijama zbog virusa svake godine, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kad imate grip, definitivno želite ozdraviti što pre moguće. Ali to obično ne ide tako brzo, a vi možete biti zarazni pre nego što uopšte shvatite da je imate.

Koliko dugo traje grip?

Možete biti bolesni između jednog i četiri dana pre nego što počnete da osećate simptome. Tada će vas - uhvatiti.

- Osećaćete se relativno dobro i onda će nastati šok - iznenada ćete biti iscrpljeni, boleće vas mišići i zglobovi i trebaćete leći u krevet - objašnjava dr Gregori Poland iz klinike Majo.

To je znak da imate posla s gripom, a ne prehladom. Simptomi gripa pojavljuju se mnogo brže i intenzivniji su. Najraniji simptomi obično uključuju temperaturu, groznicu, bolove u mišićima i telu i umor. Tada ćete možda primetiti i druge simptome, poput grlobolje i suvog kašlja. Groznica može trajati dva do četiri dana, dok ostali simptomi mogu trajati i do 7 dana.

- Možda se nećete osećati potpuno dobro više od dve nedelje - kaže dr Poland.

Lečenje je u pravilu sastavljeno od puno odmora i snižavanja temperature, uzimanja terapije protiv bolova i puno tečnosti. Ipak, ako vam ne pada temperatura, i ne osećate se bolje u roku od tri do pet dana od kada primetite simptome, te ste zadihani i/ili iskašljavate zeleno, obavezno se javite lekaru.

Koliko dugo je grip zarazan?

Pre nego što uopšte osetite simptome gripa, zarazni ste. Virus možete preneti otprilike dan pre pojave prvih simptoma, do otprilike pet do sedam dana nakon. Deca s gripom mogu biti zarazna duže od 7 dana. Budući da virus gripe možete toliko dugo širiti, važno je ostati kod kuće ako ste bolesni.

- Čim ste svesni bilo kakvih simptoma, ne biste trebali biti u školi ili na poslu. Vratite se tek kad više ne kašljete i nemate temperaturu - kažu stručnjaci.

Vraćanje u svakodnevnu rutinu, uključujući vežbanje, ali prerano može sprečiti vaš oporavak.

Ako morate napustiti kuću dok ste bolesni, razmislite o kupovini jeftine maske za lice. Sprečiće da širite viruse, odnosno da stavljate ruke blizu usta. Ak želite ostati zdravi, vakcinišie se, te perite ruke i izbegavajte dodirivanje lica koje može pomoći da ostanete zdravi tokom sezone prehlade i gripa.

Prosečni Amerikanac, recimo, dodiruje nos ili usta svakih 15 do 30 sekundi, pa to svakako pokušavajte izbeći.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE