Obrenovac, 06.07.2022

ZATVORITE PROZORE DOK TRAJE ZAPRAŠIVANJE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2019.
Evo u kojoj situaciji prskanje komaraca sa zemlje može biti opasno po zdravlje

Foto:Zavod za biocide i medicinsku ekologiju
Prethodnih godina sezona komaraca je počinjala krajem aprila i početkom maja, dok su se ove godine zbog svih preventivnih mera koje su sprovedene pojavili tek početkom juna.

Iz Zavoda za biocide za "Telegraf" navode da su na vreme odrađeni svi larbicidni tretmani u priobaljima, kao i na svim vodotokovima koji predstavljaju žarište komaraca.

- Najznačajniji problem koji se javljao na terenu je što je svakodnevno bilo nestabilno vreme sa dosta kiše i vetra čime je našim ekipama onemogućavan rad jer se komarci ne mogu tretirati kada pada kiša.

Međutim, prošle nedelje došlo je do stabilizacije vremenskih prilika i do značajnog porasta dnevnih temperatura uz dosta visoku vlažnost vazduha. Takođe, zbog obilnih padavina u predhom periodu došlo je do porasta vodostaja Save i Dunava čime su se stvorila nova i velika staništa za larve komaraca.

Ono što pak građane najviše brine jeste sve agresivnije prskanje sa zemlje koje zna da napravi gustu maglu. Da li i kako ovo zaprašivanje može štetiti našem zdravlju?

- Radni rastvor biocida koji se koristi prilikom regulisanja brojnosti komaraca može biti opasan po ljude ukoliko se proguta ili se čovek direktno izloži mlazu koji izlazi iz uređaja za zamagljivanje. Simptomi trovanja mogu biti peckanje i suzenje očiju, osećaj pečenja i stezanja u grlu, mučnina, nagon za povraćanjem, kaže za "Telegraf" dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

Dr Aleksić objašnjava da trenutne metode prskanja komaraca uključuju hladno i toplo zamagljivanje ultra sitnim česticama. Ove sitne čestice koje uređaj raspršuje ostaju nekoliko sati u vazduhu i na taj način deluju na komarce. Rastvarač, odnosno nosač biocida je voda ili neki organski rastvarač (dizel, parafinsko ulje, kerozin, itd.).

- Što se tiče komaraca koji su trenutno aktivni, a to su šumski odnosno rečni komarci, njihova brojnost prema rezultatima monitoringa lagano opada. Ekipe Zavoda sa stabilizacijom vremenskih prilika izlaze svakodnevno na teren prema planiranom rasporedu i suzbijaju komarce na svim beogradskim opštima.

Bitno za građane da znaju je da se svakodnevno sakupljaju komarci i rade analize na prisustvo virusa Zapadnog Nila. Imajući u vidu da je sada dominantna populacija komaraca iz roda Aedes koji na teritoriji Beograda ne prenose nikakve zarazne bolesti nema razloga za zabrinutost od neke zarazne bolesti.

Dakle, prskanje komaraca ne utiče previše na ljude, ali postoji i zabrinutost kako može uticati i naše kućne ljubimce, na primer mace ili kuce koji pojedu otrovanog insekta?

- Količina insekticida na ili u nekom insektu je veoma mala tako da ne može doći do trovanja naših kućnih ljubimaca, zaključuje dr Aleksić u izjavi za "Telegraf".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE