Obrenovac, 06.07.2022

OPREZNO SA OMILJENIM BOČICAMA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 17.09.2019.
Evo zašto vaš parfem može dovesti drugu osobu do teških zdravstvenih problema

Foto:Pixabay
Za većinu ljudi, miris parfema ne predstavlja problem, dok manjini koja ima netoleranciju na veštačke mirise može izazvati migrene, disajne probleme i dugo bolovanje.

Ako letite avionom, na aerodromu verovatno prođete kroz duty-free prodavnice koje nude razne parfimisane proizvode. Verovatno i zastanete da se naprskate parfemom, odnosno toaletnom vodom koju uopšte ne planirate da kupite, pa put nastavite ka skupoj vodi i grickalicama.

Ovogodišnje istraživanje je pokazalo da je jedno od troje odraslih imalo zdravstvenih problema zbog mirišljavih proizvoda, bilo da su to parfemi, kozmetika, sapuni ili deterdženti. Studija je pokazala da ovi proizvodi pojedinim ljudima mogu izazvati migrene, suzne oči i disajne probleme. Više od 4.300 ljudi iz Velike Britanije, SAD, Australije i Švedske je imalo posledicu usled ovih veštačkih mirisa.

Glavni rukovodilac ovog istraživanja, dr Ana Stajnmen, profesor na Univerzitetu u Melburnu, okarakterisala je osetljivost na mirise kao epidemiju opasnu po zdravlje, o kojoj još ništa ne znamo. Predložila je da bi mirisi trebalo da nose oznake na kojima je istaknut njihov sastav.

Helsinki, Vankuver i Kopenhagen su već napravili putanje na svojim aerodromima koje vode van delova sa parfimisanim proizvodima. A na primer, u Oaklandu u Kaliforniji, gradski zvaničnici mole ljude da se ne prskaju parfemom pred javne sastanke.

Možda će jednog dana javna mesta biti slobodna od parfema, što će pojedinim ljudima to u potpunosti odgovarati. Jedna od njih je Lesli Hajdinger (46) iz Kanade. Njoj je dijagnostikovano stanje koje podrazumeva izraženu osetljivost na veliki raspon hemikalija koje se nalaze u sapunima, deterdžentima, gelovima i parfemima. Lesli može da toleriše prirodne mirise, kao što su esencijalna ulja, ali sintetičke ne. Ako udahne miris koji kolega nosi, sinusi joj se iziritiraju, pa počinje da kašlje i kija, a to vodi i do migrene koja traje nekoliko dana. Mogu joj se javiti i simptomi u vidu bola u mišićima, premora i dezorijentacije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE