Obrenovac, 06.07.2022

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O VITAMINU D


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 07.08.2019.
Da, moguće je i da se predozirate

Foto:Depositphotos
Nedostatak vitamina D može da bude veoma loš po zdravlje, ali je i previše vitamina štetno jer može da dovede do trovanja.

Trovanje vitaminom D je veoma opasno, ali se na svu sreću retko kada dešava. Iako stručnjaci ne mogu da objasne koliko je on neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela, morate da budete oprezni sa unošenjem suplemenata.

Vitamin D je neophodan za zdrave kosti, zube i mišiće zbog njegove jedinstvene sposobnosti da utiče na količinu kalcijuma u našim kostima. Nedostatak može da izazove rahitis kod dece, metaboličke poremećaje i kardiovaskularne bolesti. Simptomi nedostatka vitamina D su umor i slabost, ali je moguće i predozirati se. Najčešće se dešava kada preterate sa suplementima ovog vitamina.

Od kraja marta do kraja septembra svu količinu vitamina D trebalo bi da dobijamo od sunca. Naše telo sintetisaće vitamin D od direktnog izlaganja kože suncu kada smo napolju, piše Dejli star. Ostalim mesecima treba uzimati odgovarajuće suplemente. Vitamin D se taloži u salu, zbog čega je teško izbaciti ga, pa se višak taloži u telu.

Glavni simptomi trovanja vitaminom D je hiperkalcemija, povećana količina vitamina D u krvi. To dovodi do slabljenja kostiju i oštećenja bubrega i srca.

Preporučuje se ne više od 100 mikrograma vitamina D jer može da bude štetno. To važi za odrasle, trudnice i žene koje doje, starije i decu uzrasta od 11 do 17 godina. Deca od 1 do 10 godina ne smeju da uzimaju više od 50 mikrograma dnevno, a deca mlađa od 12 meseci 25 mikrograma na dan.

Vitamin D se nalazi u namirnicama kao što su masna riba, crveno meso, džigerica, žumance, kao i žitarice, a glavni izvor vitamina D je sunce.

Lekari poručuju da deca od jedne do četiri godine treba da uzimaju suplemente cele godine jer su ona naročito osetljiva na nedostatak vitamina D. Suplemente možete da nađete u svakoj apoteci i drogeriji, ali pre nego što počnete da uzimate neki preparat, konsultujte se sa lekarom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE