Obrenovac, 06.07.2022

PRAZNIK ZA ORGANIZAM


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 10.06.2019.
Šolja čaja pred spavanje

Foto:Depositphotos
Čaj od kamilice nije bez razloga najpopularniji čaj na svetu. Blagog je i prijatnog ukusa, tako da ga vrlo rado piju i deca. S obzirom na to da je prepun antioksidanata dobar je zaštitnik zdravlja.

Istraživanja su pokazala da kamilica podstiče probavu i smanjuje rizik od razvoja gastroenteroloških problema. Osim toga, veoma uspešno sanira dijareju, kao što i sprečava upalne procese želuca i creva.

Antioksidanti koje sadrži povezani su sa manjim rizikom od nastaka nekoliko vrsta raka, a najvažniji je svakako apigenin za koji se pokazalo da se uspešno bori protiv ćelija raka dojke, creva, kože, prostate i materice. Ovaj antioksidans značajan je i za smirujući efekat kamilice, pa šolja čaja od ove biljke pre spavanja može da pomogne da se lakše utone u san.

Protivupalana svojstva kamilice sprečavaju i oštećenja ćelija pankreasa, do čega dolazi kada nivo šećera u krvi naglo raste. Zdravlje pankreasa ili gušterače je veoma važno, jer upravo ona proizvodi insulin, koji snižava povišene vrednosti glukoze.

Kamilica je jedna od najznačajnijih biljaka za negu kose i kože. Preporuka je da se u tu svrhu lice svakodnevno ispira ovim čajem, a kosa povremeno. Promene će se vrlo brzo primetiti, naročito u mekoći i sjaju.

NADUTOST I GRČEVI

UKOLIKO patite od nadutosti, grčeva i gasova, savet je da koristite tinkturu od kamilice. Preporučena upotreba je tri puta dnevno. Jedna do dve kašičice sipa se u čašu vode i popije pre jela.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE