Obrenovac, 01.07.2022

UNOSIMO JE SVAKODNEVNO


Izvor: Beta/B92,Lokalne novine | Obrenovac, 17.06.2019.
Predstavlja ozbiljan rizik po naše zdravlje, a o tome uopšte ne razmišljamo

Foto:Depositphotos
Zabrinjava podatak da svaki dan, na različite načine, unosimo ovu materiju u organizam, a njeno prisustvo može ozbiljno da utiče na naše zdravlje.

Prosečan čovek mogao bi da unese do pet grama plastike nedeljno, što je težina jedne kreditne kartice, pokazuje izveštaj koji je od australijskog univerziteta Njukasl naručio Svetski fond za prirodu.

Prema rezultatima izveštaja koji obuhvata 50 studija o ljudskom unošenju plastike, svaki čovek pojede oko 2.000 mikro-komada ili čestica plastike svake nedelje, odnosno 250 grama godišnje.

Ranije studije pokazale su da ljudi pojedu ili udišu oblake plastičnih čestica svake godine, ali izazov za australijske istraživače bio je da procene težinu unete plastike.

"Dok raste svest o postojanju mikroplastičnih čestica i njihovom uticaju na okolinu, ova studija prvi put daje tačan proračun stope unosa tih čestica što će doprineti da se vide potencijalni toksikološki rizici za ljude", rekao je Tava Palanisami, profesor na Univerzitetu Njukasl.

Prvi izvor plastike koja se unese u organizam je voda, posebno ako je flaširana. Među drugim analiziranim proizvodima plodovi mora, pivo i so sadrže najveći nivo plastike.

Prema jednoj kanadskoj studiji objavljenoj 5. juna zasnovanoj na način života prosečnog Amerikanca, jedan odrastao čovek pojede do 52.000 mikročestica plastike godišnje, na šta se dodaje dodatnih 90.000 čestica ako isključivo pije flaširanu vodu, ili 4.000 ako pije vodu iz česme.

Ako se uzme u obzir zagađenje vazduha, unošenje plastike udisanjem, ta cifra prelazi na 121.000 mikročestica godišnje. Ta procena zavisi pojedinačno od načina života i mesta gde se živi, dodaje se u toj studiji.

"Za Svetski fond za prirodu to je znak za uzbunu za vlade, plastika ne zagađuje samo naše reke i okeane, ne ubija samo pomorski život već se nalazi u svakom od nas", rekao je Marko Lambertini, generalni direktor Svetskog fonda Internešenala.

On je rekao da je potencijalni negativan uticaj plastike na ljudsko zdravlje svetski problem koji može da bude rešen samo ako se svet usmeri na izvore zagađenja.

"Ako ne želimo plastiku u našem organizmu treba zaustaviti milione tona koji i dalje završavaju u prirodi svake godine", rekao je Lambertini.

On je rekao da treba da se deluje na nivou vlada, kompanija i potrošača i da se usvoji svetski ugovor protiv zagađenja okeana.

Mikroplastične čestice koje nastaju od razlaganja različitih proizvoda kao što su sintetička odeća, guma, kontaktna sočiva sada se nalaze svuda na planeti, od najviših glečera do podvodnih dolina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE