Obrenovac, 06.07.2022

FAJZER, SPUTNJIK ILI SINOFARM?


Izvor: Alo.rs/Blic/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2021.
Koja vakcina je delovala efikasno u stvaranju antitela kod gra─Ĺana Srbije

Foto:Tanjug/AP


Gra─Ĺani Srbije najbr┼że su razvili imunitet sa Kovid vakcinom Fajzer i to dve nedelje nakon prve vakcine, za nijansu sporije Sputnjikom. Kineskoj vakcini treba du┼że da stvori antitela posebno kod starijih od 70 godina i naro─Źito kod muškaraca.

Rezultati analiza koliko smo stekli vakcinacijom imunitet na kovid 19, a pra─çen je uzorak od 10.000 gra─Ĺana Srbije, poznati su javnosti zahvaljuju─çi nau─Źnicima Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

Naime, prikupljani su uzorci vakcinisanih gra─Ĺana po─Źev od nultog dana, dve nedelje nakon primene prve, dve nedelje nakon primene druge doze vakcine, a potom u mese─Źnim intervalima. Uzorci se analiziraju na prisustvo antitela. Za sada je analizirano preko 10.000 uzoraka vakcinisanih osoba primenom svih trenutno dostupnih vakcina u Srbiji. Prou─Źavani su uzorci gra─Ĺana od 20 do 95 godina starosti.

Kako ka┼że Marija Gnjatovi─ç iz INEP-a, ideja je bila da se ispita jedan aspekt imunološkog odgovora (antitela), kako bi se stekao uvid u kinetiku stvaranja zaštite nakon imunizacije, primenom vakcina baziranih na razli─Źitim tehnologijama, od klasi─Źne do RNK tehnologije.

Fajzer vakcina: Efikasnost

Na osnovu pra─çenog uzorka kada je re─Ź o vakcini Fajzer, više od 85 odsto vakcinisanih specifi─Źan antitelni odgovor razvija ve─ç dve nedelje nakon primene prve doze. Nakon primene druge doze, preko 95 odsto ispitanika ima merljive vrednosti antitela. Kada je re─Ź o razlici u stvaranju antitela u odnosu na starosnu dob istra┼żivanje je pokazalo da ne postoji zna─Źajna razlika u nivou antitela. Antitela ostaju u cirkulaciji nekoliko meseci nakon primene obe doze vakcine bez zna─Źajne tendencije opadanja koncentracije antitela.

Sputnjik V: Efikasnost

Vakcina Sputnik V daje tako─Ĺe dobar serološki (antitelni) odgovor u svim starosnim grupama. Kod ve─çine vakcinisanih osoba merljive koli─Źine antitela javljaju se oko tri nedelje nakon primene prve doze, dok je procenat vakcinisanih osoba sa pozitivnim nalazom antitela nakon primene druge doze ve─çi od 92 odsto. Koncentracije antitela u cirkulaciji ostaje nepromenjena u periodu pra─çenja.

Kineska vakcina Sinofarm: Efikasnost

Vakcina proizvo─Ĺa─Źa Sinofarm (Sinopharm) nešto kasnije stvara odgovor u odnosu na vakcine moderne tehnologije. Tako se prve merljive vrednosti antitela javljaju najranije oko dve nedelje i nakon primene druge doze vakcine. Gra─Ĺani do 65 godina u velikoj meri razvijaju specifi─Źna antitela nakon primene Sinofarm vakcine i procenat seropozitivnih u toj grupi ispitanika viši je od 90 odsto. Prime─çen je nešto br┼żi pad vrednosti koncentracija antitela u uzorcima krvi vakcinisanih u odnosu na druge vakcine me─Ĺutim, kako ka┼żu u Inepu što ne zna─Źi da se i ukupna zaštita gubi.

O─Źekivano je da je produkcija antitela najintenzivnija u trenutku prisustva virusa, a da se nakon toga o─Źekuje pad koncentracija. Me─Ĺutim, ura─Ĺena analiza pokazuje da u trenutku kada do─Ĺe do ponovne izlo┼żenosti patogenu dolazi do brze produkcije visoko specifi─Źnih antitela, neophodnih za odbranu organizma od infekcije.

Ipak, postoji jasna razlika u odgovoru na primenu Sinofarm vakcine u razli─Źitim starosnim grupama. Prime─çen je zna─Źajno slabiji antitelni odgovor kod osoba starijih od 65 godina, posebno u grupi starijih od 70 godina i to muškog pola, sa ─Źestom pojavom potpunog izostanka specifi─Źnih antitela u cirkulaciji.

Infekcije mogu─çe, ali retko, bla┼że i bez smrtnih ishoda

Postoji jasna razlika izme─Ĺu vakcinisanih i oni koji nisu primili vakcinu. I ona je presudna. Grubo re─Źeno, mogu se razboleti i vakcinisani, ali njihov Kovid je bla┼żi i nema smrtnih ishoda.

Kako ka┼że Gnjatovi─ç, uo─Źeno je da su infekcije mogu─çe nakon primene svih vrsta vakcina.

"Ali zna─Źajno re─Ĺe se javljaju u odnosu na nevakcinisanu populaciju. Tako─Ĺe sa dosta bla┼żim simptomima i bez smrtnih ishoda", ka┼że Gnjatovi─ç.

Ina─Źe Institut INEP razvio je i proizveo COVID19 ELISA testove za detekciju IgM i IgG klase antitela. Primenom ovih testova analizirano je oko 50.000 uzoraka pacijenata u INEP laboratorijama, ura─Ĺena je nacionalna seroepidemiološka studija COVID19 na teritoriji Republike Srbije, studija pra─çenja trajanja antitelnog odgovora nakon prele┼żane infekcije a sada i studija pra─çenja efekata imunizacije.

"Prisustvo specifi─Źnih antitela u uzorcima krvi indikator je da je organizam prepoznao aktivne komponente vakcine i da je indukovan imunološki odgovor. Odsustvo antitela ne zna─Źi nu┼żno da zaštita ne postoji jer su antitela samo jedan ─Źinilac imuniteta. Veoma va┼żnu ulogu u odbrani od infekcije ima tzv. ─çelijski odgovor koji se ne mo┼że meriti na jednostavan na─Źin ", zaklju─Źuje Gnjatovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE