Obrenovac, 06.07.2022

OVO JE VEOMA TEŽAK PERIOD ZA DECU


Izvor: Espreso/Telegraf.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 27.04.2021.
Vodite ih kod doktora čim primetite neku promenu

Foto:Profimedia


Pedijatar Saša Milićević, koji podseća da u Srbiji trenutno dominira britanski soj, kaže da on više napada decu jer ima veći afinitet kod njihovih receptora nego "običan" korona virus.

Na pitanje kako se može sa sigurnošću reći da je to baš britanski soj, dr Milićević objašnjava da se sve bazira na kliničkoj slici i istraživanjima iz inostranstva, a dodaje, između ostalog i da korona virus sada više pogađa mlađe mališane, dok su to u prethodna dva talasa bila deca u periodu adolescencije i tinejdžeri.

- Na osnovu kliničke slike i na osnovu toga što više dece oboleva nego ranije, kao i na osnovu naučnih radova iz inostranstva, zaključili smo da je to verovatno britanski soj, jer on ima veći afinitet kod receptora za decu nego onaj prvobitnim, klasični kovid virus. Ali, ne može to tako jednostavno da se identifikuje.

- Više ne važi ono pravilo da dete ne može da se razboli, više važi ona teorija da deca ne mogu da dobiju teže oblike. Deca mnogo manje imaju teže oblike nego odrasli, tu nema dileme. Odrasli češće obolevaju od težih oblika, ali, ipak, se sada deca češće zaražavaju i imaju mnogo više teže oblike nego na početku epidemije. Pre su to bila deca u periodu adolescencije i puberteta, a sada su mlađa i deca iz vrtića. Zato tu decu, ako pokazuju znake infekcije ne treba slazi u vrtić i školu, jer, ne mora da znači da je u pitanju kovid, a može da bude kovid - objašnjava dr Milićević.

Vrtićke grupe desetkovane

Kada smo već kod vrtića, grupe su u predškolskim ustanovama maltene desetkovane. Ne izostaju svi, međutim, zbog korona virusa, već i zbog drugih virusa koji su prisutni, kao i zbog alergija koje su krenule.

Doktor kaže da pored korone i alergija ima i rino i rotavirusa, čiji se simptomi prepliću, a jedini način da se ustanovi da li je dete zaraženo korona virusom jeste test.

- Ima alergija baš jako puno, i ta alergijska simptomatologija podseća na koronu. Ako nekome, recimo, curi nos, ako ga svrbe oči, kašljuca, kija, oseća se malo malaksalo to jako podseća na koronu, a pogotovo ako neko ima alergijsku kijavicu, on može da izgubi i miris. Onda kažu:" Vidi, izgubio miris, kašlje, curi mu nos, to je sto odsto korona". U stvari, to znaju da budu klasični simptomi alergije, i to jeste vrlo česta alergija, s tim da naravno može da dobije i koronu - objašnjava naš sagovornik:

- Obično ko ima kovid, ima temperaturu, ali i ne mora da ima. Tako da neko može da nema temperaturu, a da ima kovid, a može da ima alergiju i da ima temperaturu zbog neke druge infekcije. Sada je baš nezgodan period godine.

Sada su prisutne alergije na polen trava i drveća, a naročito na travu.

- Počinje mačiji repak da cveta. To je biljka koja podseća na rep od mačke i nje ima dosta. Tu su i alergija na grinju, na prašinu, plus promenljivo vreme - kaže dr Milićević.

Na pitanje postoji li neki simptom koji bi odmah mogao da isključi koronu od alergija, doktor kaže da to može samo test na kovid.

- Ne postoji nijedan jedini simptom za koji bi čovek sigurno mogao da kaže da je kovid, a da nije recimo alergija ili da nije neki običan virus rinovirus. Bukvalno nijedan. Može neko da ima dijareju pa da kaže da ima stomačni virus, ali može da bude i početak korone. Onda dete može da ima upalu uha, i to može da bude klasičan otitis, upala uvceta, ali može da bude i korona. Čak i promene na koži. Recimo, koprivnjača na koži može, takođe, ponekad da bude početak korone. U najvećem broju slučajeva, naravno, ona je znak neke alergije na hranu - na jagode, na neki konzervans, na kikiriki, ali ujedno može da bude i znak početka kovida, tako da bukvalno ne postoji nijedan jedini simptom za koji možemo sigurno da kažemo da je to korona.

- Čak i krvna slika kada se uradi može da pokaže da li je u pitanju virus, bakterija ili alregija. Ali, ako je u pitanju virus, ne može da nam razgraniči da li je u pitanju kovid virus ili neki drugi. Vrlo je važan tu taj neki epidemiološki podatak da li neko u porodici možda trenutno ima koronu. Takođe, prisutni su i rinovirusi, to su virusi koji napadaju organe za disanje i izazivaju kijavicu, kašalj, curenje nosa, nekad i temperaturu. Ima dosta i rota i adeno, stomačnih virusa - navodi dr Milićević.

Kod dece se sve udružilo

S tim u vezi, naš sagovornik primećuje da deca dva dana idu u vrtić, onda deset izostaju, vrate se, pa opet sve u krug.

- Sada se kod dece sve udružilo i alergije i stomačni virusi, i klasični rinovirusi. Ima i bakterijskih infekcija, dobijaju streptokoknu anginu, stalno je prisutna i stafilokoka, ima i neka klica moraksela. Kada se sve to udruži i sa decom koja imaju uvećan treći krajnik kod kojih se, takođe, javljaju curenje iz nosa, hrkanje otežano disnje noću, onda ljudi pomisle da nije korona... Tako da je sada najnezgodniji period jer ima svega - kaže dr Milićević.

Ne važi pravilo kod lekara posle 3 dana

Prema njegovim rečima dete treba voditi kod lekara ako roditelj primeti da je neraspoloženo, da ima temperaturu, da kašljuca, ima slabiji apetit, da je nervozno, da ima dijareju, ili da ima te promene na koži.

- To ne znači da je korona, ali se, ipak, treba javiti lekaru. Više ne važi onaj princip koji je važio ranije - pusti dete 3 dana, pa ćemo da vidimo. Sad ga, ipak, treba što pre, a pogotovo ako postoji epidemiološki podatak da neko u porodici ima kovid, odvesti pedijatru - ističe dr Milićević i dodaje da kod nas nema više nijednog novog soja i da se nada da nam neće stići indijski:

- To je dupla mutacija, pa se nadamo da se neće pojaviti kod nas. Nezgodan je jer ima komponentne dva virusa. Pitanje je kako će naš imunološki sistem da reaguje na taj virus.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE