Obrenovac, 05.06.2023

┼áEST NAMIRNICA KOJE TREBA IZBEGAVATI TOKOM TRUDNO─ćE


Izvor: Harpersbazaar.rs/Stil.kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 16.10.2020.
Uti─Źu na zdravlje fetusa, mogu da izazovu i hroni─Źna oboljenja

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Trudnoc╠üa je neverovatan proces tokom kojeg, izme─Ĺu ostalog, buduc╠üa majka i njeno dete postaju jedan jedinstveni organizam. Shodno tome, sve što jedete uti─Źe ne samo na vaše telo, vec╠ü i na telo vašeg nero─Ĺenog deteta, koje je mnogo slabije i osetljivije od odrasle osobe. Zbog toga je tokom trudnoc╠üe vredno zaboraviti na brojne proizvode (─Źak i korisne u uobi─Źajenom smislu), tako da to ne uti─Źe na zdravlje fetusa.

Neke vrste riba

Uprkos svim naporima ekologa, morska voda je izuzetno zaga─Ĺena, uklju─Źujuc╠üi razne toksi─Źne elemente. Tu spada ┼żiva. U malim koli─Źinama je ─Źak i korisna za telo, ali kod vec╠üine vrsta morskih riba koncentracija znatno premašuje normu. ┼Żiva ne mo┼że mnogo naštetiti telu odrasle osobe, ali posledice po fetus mogu biti i više nego ozbiljne. Ali re─Źnu ribu, posebno pastrmku, stru─Źnjaci preporu─Źuju da jedete više - bogata je esencijalnim omega-3 masnim kiselinama, kompletnim proteinima, vitaminima A i E, neophodnim za formiranje zdravog ploda.

Sirova riba i meso

Tartar i suši su pa┼żljivo marinirani, pravilno kuvani, ali su i dalje sirova hrana koju je najbolje izbegavati tokom trudnoc╠üe. Sirovo meso mo┼że sadr┼żati odre─Ĺene vrste bakterija sa kojima se odrasla osoba lako mo┼że nositi, ali telo u razvoju još uvek nije u stanju da to uradi.

Kofein

Bez obzira koliko volite ─Źaj, kafu i kakao, tokom trudnoc╠üe ih je bolje odbiti. Kofein se brzo obra─Ĺuje u telu i mo┼że se apsorbovati iz placente i shodno tome doc╠üi direktno do fetusa. Ovo povec╠üava rizik od prevremenog poro─Ĺaja, poremec╠üaja u radu nervnog sistema i verovatnoc╠üe razvoja hroni─Źnih bolesti kod bebe.

Sirova jaja

Pre svega, govorimo o poširanim jajima, Benediktu i bilo kojim drugim oblicima kuvanja, kada ┼żumance ostaje napola pe─Źeno. Jaja ne treba napustiti u potpunosti, ona su odli─Źan izvor vitamina B, zdravih masti i osnovnih minerala. Glavna stvar je da su potpuno kuvana.

Klice

─îini se da su klice jedna od najkorisnijih komponenata zdrave ishrane, bogate su biljnim proteinima i vitaminima, ali tokom trudnoc╠üe treba ih odbaciti. Ponovo se radi o bakterijama koje se ─Źesto nalaze u proklijalim ┼żitaricama i povrc╠üu.

Nepasterizovani sokovi i mleko

Sa mlekom izgleda da je sve jasno - njegove koristi za telo i dalje su predmet kontroverze za stru─Źnjake iz celog sveta. Sok je kontroverznija stavka na ovoj listi. Prirodni sokovi mogu sadr┼żati previše agresivne bakterije i kiseline za fetus, pa ih pre upotrebe treba prokuvati.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE