Obrenovac, 05.06.2023

ISTRA┼ŻIVANJE POKAZALO


Izvor: Magazin.novosti.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2020.
Kako jutarnje vesti uti─Źu na zdravlje?

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Ameri─Źka istra┼żivanja pokazala su da vesti imaju izuzetan uticaj na naše raspolo┼żenje. Stru─Źnjaci tvrde da jutarnje informativne emisije mogu izazvati loše psihi─Źko zdravlje kod ljudi zbog koli─Źine negativnih vesti.

Ukoliko nam dan po─Źne sa negativnim informacijama, koje mo┼żemo pratiti na razli─Źitim kanalima, ili pro─Źitati na portalima ili u novinama, to smanjuje produktivnost na poslu i ─Źini nas depresivnim. Nau─Źnici su 110 osoba kojima dan po─Źinje sa jutarnjim vestima, podelili u dve grupe. Prva grupa je slušala 10 minuta deprimiraju─çe vesti, dok je druga tri minuta provela slušaju─çi pozitivne informacije.

Nakon šest sati, svi u─Źesnici su odgovarali na pitanja koja su im stru─Źnjaci postavljali, kako bi se utvrdilo koliko je ko uznemiren, pod stresom ili spokojan i miran. Ispitanici koji su 10 minuta slušali samo negativne informacije imaju 27 odsto više šansi da tokom dana budu deprimirani ili pod stresom, dok je njihova produktivnost na poslu smanjena. Iako su negativne vesti ─Źesto veliki deo informativnih emisija tokom dana, stru─Źnjaci ne ka┼żu da ne bi trebalo da se informišemo nego da biramo kada ─çemo se izlo┼żiti takvim informacijama.

Stru─Źnjaci predla┼żu da ujutru prvo odaberemo pozitivne vesti, ukoliko odmah imamo potrebu za informisanjem, a da negativne vesti ostavimo za malo kasniji deo dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE