Obrenovac, 05.06.2023

KAKO REPOZNATI DIJABETES?


Izvor: WebMD,Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2020.
Predijabetes je metaboličko stanje kod koga je nivo šećera u krvi viši nego što bi trebao da bude, ali nije dovoljno visok da bi lekar dijagnostikovao dijabetes i povezano je sa gojaznošću

Foto:Shutterstock


Ukoliko se zanemari, može da preraste u dijabetes tipa 2 zajedno sa svim negativnim posledicama koje ovaj zdravstveni problem nosi.

Dobra vest je da je predijabetes reverzibilan. Što pre prepoznate problem, pre se možete okrenuti ozdravljenju.

Kako je prevencija mnogo bolja opcija,  postoji mogućnost da predijabetes sprečite pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem.

Važno je da obratite pažnju na suptilne simptome koji mogu da ukažu na postojanje ovog stanja.

Visok krvni pritisak

Osobe sa povišenim krvnim pritiskom izložene su povećanom riziku od predijabetesa jer hipertenzija "tera" srce na jači rad i ubrzanu cirkulaciju krvi kroz telo, što otežava eliminaciju viška šećera iz krvotoka.

Hipertenzija i predijabetes su stanja koja se međusobno pogoršavaju, a studije su pokazale da u velikoj meri povećavaju rizik od srčanog zastoja. Nažalost, i predijabetes i visok krvni pritisak u početku su uglavnom asimptomatski.

Ako znate da imate hipertenziju, trebali biste ozbiljno da se pozabavite prevencijom predijabetesa.

Problemi s kožom

Ponekad se zdravstveni problemi mogu manifestirati i spolja. Predijabetes može da prouzrokuje različite probleme na vašoj koži zbog povećanog nivoa insulina u krvi.

Predijabetes takođe utiče na cirkulaciju krvi, što može da prouzrokuje svrab u vašim ekstremitetima, posebno u nogama.

Zamagljen vid

Predijabetes i dijabetes mogu negativno da utiče na vaš vid. Kada nivo šećera u krvi prelazi sa visokog na niski, to može dovesti do curenja tečnosti u očno sočivo zbog čega dolazi do zamagljenja vida.

Konstantan osećaj gladi

Česta glad može da ukaže na to da imate predijabetes. Pokušajte da jedete manje a češće kako biste se rešili ovog osećaja.

Ekstremni umor

Na isti način na koji višak šećera u krvi može da dovede do osećaja gladi, isto tako može da dovede i do iscrpljenosti.

Kad vaše telo ne dobije gorivo koje mu je potrebno, bez obzira na to što imate više obroka u toku dana, sigurno ćete se osećati umorno.

Ukoliko je umor hroničan pokušajte da se uključite u fizičku aktivnost koja je potrebna za održavanje zdrave telesne težine.

Povećana žeđ

Povećana žeđ, posebno nakon obroka, može da ukaže napredijabetes. Vaše telo je započelo eliminaciju viška glukoze iz krvotoka, a jedan od načina za to je razređivanjem krvi i ispuštanjem šećera putem urina. To će dovesti do dehidriranosti organizma i osećaja hronične žeđi.

Predijabetes je znak upozorenja da se nešto mora promeniti u vašoj svakodnevnici kako biste ostali zdravi. Kako biste bili sigurni, prvi korak koji biste trebali da preduzmete je zakazivanje pregleda gde će lekar da uspostavi dijagnozu.

Rana dijagnostika je veoma važna, jer se skraćuje put ka izlečenju, i to bi trebalo da imate na umu, ukoliko se dvoumite.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE