Obrenovac, 05.07.2022

RIZIČNO


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 07.03.2020.
Rizik od gojaznosti veći je kod dece starosti od šest godina koja odlaze kasnije na spavanje, ali naučnici, ipak, kažu da roditelji ne bi trebalo zbog toga da ih ranije teraju u krevet

Foto:depositphotos/diego_cervo


Umesto toga, roditelji bi trebalo da paze da deca imaju izbalansiran način života kada su u pitanju obroci i vreme obedovanja, kao i odlazaka u krevet, rekao je dr Klod Markus, profesor pedijatrije iz Instituta Karolinska u Švedskoj, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu “Pediatrics”. 

 Istraživanje koje je, zapravo, deo veće studije o gojaznosti, pratilo je život 107 dece u Švedskoj. Naučnici su pratili težinu, visinu i obim struka kod dece od prve do šeste godine života. Sva su deca bila približno iste visine i težine na početku istraživanja, prenosi Nedeljnik. 

 Sedam dana zaredom, jednom godišnje tokom cele studije, praćene su navike spavanja dece, uz pomoć uređaja na njihovoj ruci. 

 Naučnici su utvrdili da su deca koja su često išla kasno na spavanje, iza 21 sat, imala veći obim struka i veći indeks telesne mase do kraja istraživanja. 

 “Taj kasni odlazak u krevet je bio faktor koji se isticao. Bio je povezan s uvećanom težinom”, rekao je Markus. “Ali, ono što vidimo je samo povezanost. Stavite li dete ranije u krevet – da li će to išta promeniti? To je nešto što ne znamo”. 

 Dr Markus kaže da bi kasni odlazak u krevet iza 21 sat mogao da bude pokazatelj generalno nezdravijeg stila života, koji rezultira povećanjem težine, a ne da kasni odlazak u krevet direktno izaziva uvećanje težine. 

 “Moja je lična pretpostavka da je to više znak neurednog života”, kaže on. 

 U komentaru istraživanja pedijatrijski endokrinolozi Nikol Glejzer i Denis Stajn iz UC Davis Health u Sakramentu kažu da je moguće da su gojaznost i kasno spavanje rezultat drugih uticaja, poput previše vremena provedenog pred ekranima, nedovoljno fizičkih aktivnosti ili manjeg angažmana oko zdravih navika u porodici. 

 Ali, moguće je i da postoji fizička veza jer neki delovi mozga uključeni u regulisanje ciklusa sna i budnosti upravljaju i željom za hranom. 

 Ranija istraživanja otkrila su da je kraći san povezan s većim izgledima za gojaznost u detinjstvu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE