Obrenovac, 06.07.2022

KAKO DO BLISTAVOG OSMEHA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 17.03.2020.
5 načina za zdravo izbeljivanje zuba

Foto:Depositphotos/luckybusiness


Zdravlje zuba je veoma važno za celokupno zdravlje, ali i za vaš izgled. Osmehom, između ostalog, ostavljate prvi utisak, a ako zubi nisu baš najreprezentativniji, sigurno je da nećete postići ni željeni utisak.                                     

Ipak, ne treba da brinete jer postoji nekoliko načina za delotvorno izbeljivanje zuba. 

 Sledećih pet metoda najbolje su za izbeljivanje, a sa tim su saglasni i zubari. 

 1. Žvakanje hrskavog voća i povrća 

 Sasvim jednostavna stvar, kao što su sveže voće i povrće, može da bude od pomoći u izbeljivanju zuba. Žvakanjem svežih namirnica možete da uklonite ostatke druge hrane između zuba i bakterije, kao i spoljne mrlje i neprijatne žute naslage. Najbolji prirodni izbeljivači su jabuke, rotkvice, celer, kelj i rotkve. Ipak, nemojte da se nadate drastičnoj promeni u boji jer je žvakanje ovih svežih namirnica delotvornije u sprečavanju nastanka žute boje nego u njegovom uklanjanju. Ono što je najbolje u ovom slučaju jeste to što nema negativnih posledica. 

 2. Paste za izbeljivanje 

 Paste za izbeljivanje zuba dostupne su svima. Ipak, one samo uklanjaju površinske mrlje, dok boja vaših zuba ostaje nepromenjena. Drugim rečima, ako zubi počnu da vam žute zbog starosti, neće vam pomoći nijedna pasta za izbeljivanje. Bez obzira na to, one su dobre za održavanje higijene zuba i nisu agresivne, a pomoći će vam i u usporavanju procesa žućenja. 

 3. Trake za izbeljivanje 

 Jedna od najpopularnijih kućnih metoda za izbeljivanje su trake za izbeljivanje, koje sadrže hidrogen-peroksid, isti sastojak za izbeljivanje koji se koristi pri profesionalnom tretmanu. Ipak, količina hidrogen-peroksida u njima je jako mala pa one nemaju dugoročni učinak kao profesionalno izbeljivanje, ali s njima dobijate uočljive rezultate. Najbolje je da ih kombinujete sa pastama za izbeljivanje kako bi učinak bio što bolji. Obavezno pročitajte uputstva na njima jer većinu traka nije dobro koristiti duže od dve nedelje, a najbolje je da počnete da ih koristite odmah nakon godišnjeg pregleda i čišćenja kod zubara jer ćete tako imati najbolji rezultat. 

 4. Profesionalna oprema za kućno izbeljivanje 

 U ovom slučaju vaš zubar priprema jedinstvene kalupe za vaše zube koja se pune gelom za izbeljivanje. Ovaj postupak daje rezultate koji mogu da traju od dve nedelje do četiri meseca i kombinacija je profesionalnog izbeljivanja (zbog jačine proizvoda koji vam je dao zubar) i kućnog izbeljivanja (jer ga obavljate sami, van ordinacije). 

 5. Profesionalno izbeljivanje 

 Profesionalno izbeljivanje je ono koje obavlja zubar u ordinaciji koristeći visoku koncentraciju hidrogen-peroksida i ono daje najdelotvornije i najdugoročnije rezultate. Ako ste dobili dobre rezultate samostalnim izbeljivanjem, tek ovde ćete biti oduševljeni izgledom svojih zuba. Osim gela, zubari pri tretmanu koriste i posebnu ultraljubičastu svetlost kako bi ubrzali izbeljivanje. Moguće je da će vam nakon ovog izbeljivanja zubi biti osetljivi, ali taj osećaj prestaje nakon dan-dva, prenosi portal Real Simple.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE