Obrenovac, 16.01.2021

Međunarodni ekspert za programe hitne pomoći posetio Prihvatni centar u Obrenovcu


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 08.08.2017
Gospodin Andreas Pap se u Prihvatnom centru u Obrenovcu upoznao sa aktivnostima koje SOS Dečija sela Srbija sprovode u okviru programa urgentne pomoći izbeglicama „Solidarnost“
Delegacija Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, predvođena gospodinom Andreasom Papom, internacionalnim direktorom Globalne hitne pomoći (Global Emergency Relief) Međunarodne organizacije SOS Dečija sela u poseti je lokacijama u Srbiji na kojima SOS Dečija sela Srbija pružaju pomoć i podršku izbeglicama.

 Gospodin Pap je deset godina radio za Lekare baz granica, na pozicijama – koordinator projekata; bio je šef misije u Sudanu, Somaliji, Keniji, Iraku; menadžer za ljudske resurse; direktor operacija za Austriju. Vanredni je profesor na Webster Univerzitetu u Beču kao predavač za internacionalne međunarodne organizacije. Za Međunarodnu organizaciju SOS Dečija sela radi od marta 2015. godine.

U okviru ove posete gospodin Andreas Pap posetio je i Prihvatni centar  u Obrenovcu kako bi se upoznao sa aktivnostima koje SOS Dečija sela Srbija sprovode u okviru programa urgentne pomoći izbeglicama „Solidarnost“.

Program urgentne pomoći “Solidarnost” pokrenut je u avgustu 2015. godine, sa ciljem pružanja materijalne pomoć i psihosocijalne podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog Istoka, na njihovom putu kroz Srbiju.

Gospodin Andreas Pap naveo je da su SOS Dečija sela organizacija koja na više načina pruža pomoć i podršku deci i porodicama izbeglica. Pre svega SOS Dečija sela obezbedila su: Sigurna mesta za decu, Kutak za majke i bebe, Porodični kutak , Kutak za mlade, IT Kutak, podršku “Super autobusa” i timova za zaštitu dece, materijalnu i nematerijalnu pomoć i psiho-socijalnu podršku za korisnike, podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama  kroz jačanje njihovih kapaciteta za odgovor na izbegličku krizu.

Pristup informacijama, kao i komunikacija sa članovima porodice od kojih su razdvojeni, od izuzetnog su značaja za izbeglice u tranzitu kroz Srbiju. Zbog toga su SOS Dečija sela na na ključnim lokacijama omogućila pristup Internetu i u nekoliko prihvatnih centara otvorila IT Kutke, u kojima je obezbeđen pristup računarima, punjenju mobilnih telefona i Internetu, uz podršku stručnih lica i radi dvanaest sati dnevno.

Za vreme svog boravka u Srbiji, Pap će se susresti sa predstavnicima Komeserijata za izbeglice i migracije Srbije, UNICEF-a, ECHO-a i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE