Obrenovac, 17.09.2021

ŠANSA ZA RODITELJSTVO


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 17.10.2017.
U Srbiji 400.000 parova ima problem sa začećem

Foto:Shutterstock
Šansa za roditeljstvo zalaže se da se dozvoli šest pokušaja VTO na račun RFZO i dodatne pokušaje na račun lokalnih samouprava

U Srbiji čak 400.000 parova ima problem sa začećem, a država finansira samo tri pokušaja vantelesne oplodnje.

Potreban je veći broj besplatnih pokušaja VTO, kao što je važno i što hitnije doneti pravilnike novog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO), koji je usvojen u maju, istakla je predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo Sandra Jovanović.

- Ideja tribine je spajanje iskustava stranih zemalja koje rade donaciju sa Srbijom, koja tek treba da počne da radi, kao i osnaživanje svih parova. Novi zakon o BMPO stupio je na snagu u maju, međutim, ne postoje pravilnici koji prate zakon, a dok god ih nema, neće biti moguće raditi donaciju - ukazala je Jovanovićeva.

Ona je naglasila da novi zakon donosi mnoštvo novina i da je potrebno što pre završiti pravilnike:

- Svaki peti par u Srbiji ima problem sa začećem, zbog toga se kao udruženje zalažemo za bolju saradnju sa svim državnim institucijama. Zahtevamo šest pokušaja VTO na račun RFZO i dodatne pokušaje na račun lokalnih samouprava, uvođenje minimum četiri nestimulisana postupka o trošku RFZO, dostupnija savetovališta za parove...

Svoja zapažanja izneli su dr Zorica Crnogorac i dr Vesna Kopitović iz klinika u Novom Sadu, dr Elijas Cakos iz Soluna, dr Tonko Mardešić iz Češke, dr Elijana Garalejić iz GAK „Narodni front“ i Zlata Žižić iz Uprave za biomedicinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE