DA LI ZNATE KOLIKO JE VISOK AVALSKI TORANJ?

Prvi Avalski toranj gradio se gotovo 4 godine – od 1961. a pušten u rad 1965. godine. Nekadašnji toranj je bio visok 202,8 metara i smatrao se jednim od najlepših tornjeva u Evropi i svetu. Bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje.

U noći između 29. i 30. aprila 1999. godine u napadu NATO avijacije srušen je televizijski i telekomunikacioni toranj na Avali.

Srušen je 37. dana od početka NATO agresije na bivšu SR Jugoslaviju, u proleće 1999. godine. Objekat impozantnih dimenzija i arhitektonske vrednosti, čija je visina bila 204 metra, čim je izgrađen postao je jedan od prepoznatljivih simbola Beograda.

Novi Avalski toranj svečano je otvoren 21. aprila 2010. godine u prisustvu najviših državnih zvaničnika. Novoizgrađeni toranj je replika starog, ali viši za 2 metara od prvobitnog, zbog antenske konstrukcije od nesagorivog materijala. Sa svim starim karakteristikama u novom ruhu, toranj može da izdrži zemljotres do 9,2 Merkalijeve skale.

Visok je 204,68 metara. Turistima je na raspolaganju Vidikovac na 122 metru i kafe bara 119-om metru.

Izvor : Espreso / Avalski toranj.rs

Foto : Printscreen/Youtube/ RSFranceIDF

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *