OVAJ VRTIĆ U BEOGRADU JE JEDAN OD NAJSTARIJIH NA BALKANU

Vrtići, njihova obnova i izgradnja, već godinama su u cenru pažnje gradskih vlasti u Beogradu. Od 2019. do danas, kroz programe Direkcije za građevinsko zemljište investirano 986 miliona dinara u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih predškolskih ustanova.

Još u februaru prošle godine ocenjeno je da Program izgradnje objekata predškolskog obrazovanja Direkcije za građevinsko zemljište dobro napreduje i da je od planiranih 22 ugovorena izgradnja 11 vrtića, što je investicija vredna 2,6 milijarde dinara sa PDV-om.

Tada je konstatovano da su završena tri objekta, jedan objekat je u završnoj fazi izgradnje, dok je u fazi projektovanja bilo sedam objekata.

I ne, tu se Grad nije zaustavio. Početkom ove godine saopšteno je da će sva zemunska naselja u naredne tri, četiri godine, dobiti bar po jednu državnu predškolsku ustanovu. Novi vrtiće dobiće mališani u naseljima – Plavi horizonti, Altina, Busije, Zemun Polje, Grmovac, Batajnica i Ugrinovci. Reč je o lokacijama koji su planom predviđene za izgradnju kombinovane predškolske ustanove. Ovim bi se rešio višegodišnji problem nedostatka mesta u postojećim obdaništima. Kada se ovi vrtići završe biće to veliko olakšanje za roditelje koji više neće morati da decu iz naselja Plavi horizonti vode u obdanište u Altinu. Slično je i u Grmovcu, odakle oko 100 dece svakodnevno putuje u vrtić u Dobanovce.

Dok se planirani vrtići ne izgrade opština je obezbedila prevoz za ove mališane.

Sredinom avgusta ove godine gradske vlasti su ponovile svoju spremnost da im izgradnja predškolskih ustanova ostaje prioritet naglasivši da će u narednih godinu i po biti pojačana izgradnja državnih vrtića.

Pored izgradnje novih predškolskih ustanova, radilo se i na obnavljanju i rekonstrukciji postojećih. Brojni su primeri zalaganja gradskih vlasti da se obnove vrtići u srpskoj prestonici kako bi ne samo mališani već i zaposleni u ovim ustanovama boravili u prostoru koji je urašen po najvišim standardima.

Podsećanja radi, pre par godina u potpunosti je rekonstruisan vrtić “Zvrk” u Zemunu. Rekonstrukcija je urađena na evropskom nivou, od temelja do krova je sve uređeno, pa se tako nakon više od 50 godina, koliko postoji objekat, taj deo grada može pohvaliti novim izgledom kakav mu i dolikuje.

Poseban kuriozitet je obnova jednog od najstarijih vrtića na na Balkanu. Vrtić “Kraljica Marija” na Savskom vencu, izgrađen 1926. godine, konačno je posle dugog niza godina obnovljen, a njegovi kapaciteti su prošireni.

Grad Beograd izdvojio je sredstva za kompletnu rekonstrukciju ovog objekta. Urađena je fasada, potpuno je saniran krov, zamenjeni su dečji toaleti, izvedeni su unutrašnji radovi, tako da deca danas imaju kompletno uređen prostor za boravak.

Za ovu godinu je budžetom Grada predviđeno dodatnih 200.000.000 dinara za tekuće održavanje vrtića na teritoriji Beograda, a ujedno će se nastaviti sa izgradnjom novih objekata i proširenjem kapaciteta kako bi svi beogradski mališani našli svoje mesto u vrtiću.

Izvor : Promo

Foto: Grad Beograd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *