UNIVERZITET NA VISOKOM 376 MESTU OD UKUPNO 20.966

Univerzitet u Beogradu pozicioniran je u prvih 1,8% univerziteta od ukupno 20.966 rangiranih univerziteta širom sveta, prema najnovijoj listi Global 2000 Centra za svetsko rangiranje univerziteta (Center for World University Rankings), a koja je zvanično objavljena u ponedeljak 13. maja 2024. godine, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

– Naš univerzitet je na visokom 376 mestu od ukupno 20.966 rangiranih svetskih univerziteta. Svi rezultati objavljeni su na portalu http://cwur.org/2024.php. Ovaj Centar objavljuje najsveobuhvatnije akademsko rangiranje univerziteta u svetu, koristeći indikatore grupisane u četiri oblasti: obrazovanje, mogućnost zapošljavanja, akademska dostignića nastavnog osoblja i broj i kvalitet objavljenih naučnih radova u visoko-citiranim i uticajnim časopisima. Ono što je dodatno jedinsveno za ovu listu je to da je se jednaki značaj daje indikatorima koji su vezani kako za nastavno osoblje, tako i za same studente – navodi se u saopštenju UB.

Dodaje se da je ove godine, Univerzitet u Beogradu rangiran prema sledećim indikatorima:

  • Mesto na svetskoj rang-listi: 376 od ukupno 20.966 univerziteta
  • Procentualno: top 1,8% u svetu
  • Rangiranje u regionu (Evropa): 153
  • Rangiranje u zemlji: 1
  • Rangiranje obrazovanja: 498
  • Rangiranje istraživanja: 343
  • Ukupni rezultat: 75.8

– Povodom ovog izvanrednog globalnog uspeha, čestitke rektoru prof. dr Vladanu Đokiću, profesorima i istraživačima Univerziteta u Beogradu uputio je predsednik Centra za svetsko rangiranje univerziteta dr Nasim Mahasen – navedeno je u saopštenju.

Izvor : Kurir.rs

Autor: Mina Branković

Foto: Zorana Jevtić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *