ALARM ZA UZBUNU: 7 JASNIH ZNAKOVA DA DETE TREBA KOD LOGOPEDA

Iz godine u godinu raste broj dece predškolskog uzrasta sa poteškoćama u govoru.

A da bi se problemi što efikasnije otklonili, savetuje se odlazak kod logopeda, pre treće godine.

– Ja sam u Vrtiću pitala njih da li treba da ide kod logopeda, jer postoje par slova koja ne izgovara kako treba. Naravno, to su r, z, s, ž, to sve meša. Rekli su mi da za sada apsolutno nema potrebe. Uvek sam ga ispravljala šta god da kaže pogrešno na njegov način, ali isto tako sam sa njim razgovarala i kad je imao mesec dana, i kad je imao godinu dana ja sam govorila sve kao što inače mi odrasli govorimo. Prvih hiljadu dana u dečjem životu ključni su za motoriku i usvajanje govora. Zato nikako ne zanemarite sledeće alarme. Problemi se mogu uočiti već oko prvog rođendana – rekla je Bojana Žugić.

Defektolog Dragana Stojinović dala je neke smernice roditeljima.

I navela prve znake za uzbunu:

– Dete ne uspostavlja kontakt pogledom;

– Izostanak pokaznog gesta;

– Dete ne pokazuje prstićem na željeni predmet;

– Ne odaziva se na svoje ime;

 Ne reaguje na zvukove iz okoline;

– Ne pokušuva da imitira odrasle osobe, ali ni da imitira zvukove iz okoline…

Recimo, kako kaže kuca, kako kaže maca. Osim pravilnog izgovaranja reči, dete od godinu dana bi trebalo da zna i njeno značenje, da izvršava jednostavne naloge – nabrojala je Stojinović neke osnovne smernice, pa objasnila:

– Već oko druge godine treba da sklapa proste rečenice. Vrlo je važno da roditelji, umesto što daju detetu telefon, da mu daju što više aktivnosti, gde će da uposli svoje prstiće i svoje ruke. Dakle, da se dete igra u pesku, da mu se da plastelin, da mesi testo, takođe da se, naravno, uz nadzor roditelja, igra kamenčićima, ređa perlice na kanap, ređa bockalice, igra se klikerima, stavlja klikere u pesak, pa te klikere vadi, da mu se da kašika, da dete proba samo da jede. Motorika i govor su povezani – pojašnjava Stojinović.

Zato je važno da dete već u prvoj godini sitne predmete hvata palcem i kažiprstom, jer je to preduslov za pravilan razvoj šake, smatraju defektolozi.

Izvor : Kurir.rs/Ana Silađi

Foto : PRINTSCREEN/INSTAGRAM, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *