CAR DUŠAN SILNI BIO JE PRAVI DIV

Stefan Dušan Nemanjić (oko 1308 – 20. 12. 1355) ili poznatiji kao Dušan Silni bio je srpski srednjovekovni kralj i prvi srpski car, odnosno car Srba, Grka i Bugara. Bio je sin srpskog kralja Stefana Dečanskog, kojeg je uz pomoć vlastele zbacio sa vlasti.

Stefan Dušan Nemanjić
Stefan Dušan Nemanjić

Ono što je manje poznato jeste da je Silni i po izgledu bio silni – najveći. Naime, car Dušan je bio visok čak 214 centimetara! To je impresivna visina u epohi u kojoj se prosečni rast odraslog muškarca kretao oko 165 cm.

Koliko je bio visok Dušan, otkriveno je tek u 20. veku.

Crkva Svetog Marka gde počivaju zemni ostaci Dušana Silnog
Crkva Svetog Marka gde počivaju zemni ostaci Dušana Silnogfoto: Dragana Udovičić

SPC je 1991. formirala komisiju da se, između ostalog, i to utvrdi. U Crkvi Svetog Marka u Beogradu, gde počivaju njegovi zemni ostaci, komisija koju je predvodio vladika Atanasije Jeftić obavila je merenja i potvrđena je pomenuta visina. Zanimljivo je i da njegov pehar iz kog je pio vino, a koji se još čuva u Hilandaru, može da stane više od dva litra.

I njegova garda je morala da bude iste visine. Dušan ju je formirao od ljudi iz cele Evrope. Stotinu i jedan čovek, a svi dvometraši. Pored veština koje su morale biti impresivne, uslov je bio i da budu dva metra ili još viši. Priča se da je samo jedan gardista smeo da bude viši od njega, a to je bio barjaktar, Šveđanin. Koliko je on bio visok i snažan, može samo da se pretpostavi, ako se uzme u obzir da barjak postoji u manastiru Hilandar i težak je oko 40 kg.

Izvor : Espreso / Kurir / Prenela: J.N.

Foto: Wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *