ČEKOVI I DALJE OMILJENI U KUPOVINI

Čekovi su i dalje jedan od načina plaćanja koje koristi veliki broj građana. Iako se poslednjih godina sve ređe ispisuju, prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, u prošloj godini ispisano je više od 6 milona čekova. U poređenju sa periodom od pre četiri godine, to je značajan pad, s obzirom da su tada na ovaj način roba i uslige plaćeni gotovo 8 miliona puta.

– Ako se posmatraju godišnji podaci za period od poslednjih pet godina, primetan je pad od 21,4 % u broju realizovanih čekova građana, i to sa 7.913.291 čeka, koliko je realizovano u 2018. godini, na 6.217.277 u 2022. Dakle, primetan je trend smanjenja i broja realizovanih čekova i ukupne njihove vrednosti. Prosečna vrednost po realizovanom čeku u posmatranom periodu iznosila je nešto više od 4.600 dinara – kažu u NBS.

NA RATE MOŽE I BEZ ČEKOVA

Zbog velikog interesovanja trgovaca i korisnika za ovu uslugu, broj prodajnih mesta na kojima je moguće platiti karticom DinaCard na rate konstantno raste. Кorisnici tako mogu da je koriste na više od 14.000 prodajnih mesta u Srbiji.

Imajući u vidu da je nesumnjivo važan motiv za korišćenje čekova što trgovci na taj način omogućavaju odloženo plaćanje, Narodna banka Srbije se sa aspekta svoje nadležnosti ne zalaže za njihovo administrativno ukidanje, budući da su oni i dalje značajno prisutni, iako se svake godine realizuje sve manje platnih transakcija na ovaj način.

  • Ipak, poslednjih godina implementirani su i savremeniji instrumenti plaćanja kojima je omogućeno odloženo plaćanje, a tu posebno ističemo mogućnost odloženog plaćanja upotrebom debitne platne kartice DinaCard. Plaćanje na rate na ovaj način ima sve prednosti plaćanja čekovima, ali je znatno brže i jednostavnije – nema čekanja na kasi i vremenski zahtevnog ispisivanja čekova, kao ni ograničenja potrošnje, a broj rata korisnik određuje sam pri kupovini – kažu u NBS.

U jednoj poslovnoj banci su nam rekli da u Srbiji ima dosta sveta sa skromnijim primanjima, kao i penzionera naviknutih na sitnu potrošnju.

  • Banke na neki način to više ispoštuju, nego što im se to posebno isplati. Čekovi nemaju nikakvu perspektivu i pitanje je trenutka kada će biti ukinuti – kaže sagovornik.

Izvor : kurir.rs

Foto : RTV MAG PRINTSCREEN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *