CENE STANOVA I DALJE U PORASTU

Republički geodetski zavod saoštio je da su stanovi u Srbiji u četvrtom tromesečju, u odnosu na isti period prošle godine, skuplji su 5,75 odsto.

Prema njihovom istraživanju, u poređenju sa trećim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile neznatni rast od 0,83 odsto.

Gledano po regionima, cene stanova su porasle u Beogradu 5,79 odsto, u regionu Vojvodine 4,67 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije 5,95 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 8,16 odsto.

Cene stanova u „novogradnji“, odnosno kupovina od investitora, na nivou Srbije porasle su 5,41 odsto, dok je „starogradnja“ imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,93 odsto.

U saopštenju koje je izdao Republički geodetski zavod – Srbija je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija, ako se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope.

Dodaje se da prema dostupnim podacima veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.

Izvor : Espreso / Euronews / prenela: A.S.

Foto: printscreen/gradzvornik, Aleksandar Stojanović, Aleksandar Jovanović Cile

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *