DA LI JE BOLJE UZETI POTROŠAČKI ILI KEŠ KREDIT?

Često u bankarskim reklamama čujemo za ponudu keš ili gotovinskih kredita. To je najpopularniji bankarski proizvod, pa nije ni čudo da ga banke najviše reklamiraju. Nešto ređe se govori o potrošačkim kreditima, ali se, s vremena na vreme, pojave se kao ponuda.

Potrošački kredit je bankarski proizvod koji se odobrava sa specifičnom namenom, tačnije za kupovinu određenih dobara ili plaćanje određene usluge. Kada su u pitanju namenske kupovine, banke najčešće odobravaju potrošačke kredite za plaćanje pri kupovini:

  1. bele tehnike
  2. pokućstva
  3. računara i pratećih komponenti
  4. mobilnih telefona
  5. nameštaja
  6. alata i mašina
  7. turističkih aranžmana
Banka, Kamata, Kredit, Bankari
FOTO: SHUTTERSTOCK

Treba istaći da ovo nije nikakav definitivan spisak, već da spektar proizvoda za koji se odobravaju potrošački krediti može biti širok, pa je potrebno da se raspitate u vašoj banci da li je moguće dobiti kredit za kupovinu nečega što planirate.

Potrošački krediti se razlikuju u nekoliko stvari od gotovinskih:

  1. Kod njih se novac ne uplaćuje na vaš račun, već ide direktno prodavnici kod koje ste, na primer, kupili novi laptop
  2. Potrošački krediti se ne mogu odobriti onima koji su nezaposleni, dok je kod keš kredita to ponekad, doduše retko, ali moguće
  3. Novac od keš kredita je moguće potrošiti na šta god vi želite i banka tu nema taj stepen kontrole sredstava, kao kada je reč o potrošačkim kreditima

Da li ćete za nešto uzeti potrošački kredit ili keš kredit – zavisi od toga za šta vam treba novac. Ipak, sloboda raspolaganja novcem koju nudi keš kredit može delovati kao primamljivija opcija….

Izvor : kurir.rs/Kamatica

Foto: Shutterstock, Ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *