DA LI STVARNO TREBA ISKLJUČITI SVE UREĐAJE IZ STRUJE KADA POČNE GRMLJAVINA?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit ili istina? Pa, prema stručnjacima, zaista se treba pridržavati ovog saveta, a u narednim redovima ćemo otkriti i zašto.

Iako nije neophodno da isključite baš sve elektronske uređaje u vašem domu i sedite mirno u mraku dok oluja ne prođe, postoje mere koje možete preduzeti da munje ne nanesu ozbiljnu štetu vama, vašem domu i uređajima koje posedujete.

Ne perite sudove i veš i ne kupajte se kada napolju grmi

Ovo je zaista valjan razlog da se odmorite od kućnih poslova, barem dok oluja ne prođe. Metalne cevi koje prenose vodu da različitih uređaja u vašem domu su odlični provodnici struje, zbog čega se preporučuje da se uzdržite od pranja sudova i veša, ali i tuširanja tokom grmljavine.

Ne koristite fiksni telefon

Skoro svako vreme je dobro vreme za ćaskanje telefonom, osim tokom grmljavine. Ako bi munja udarila u telefonski stub, to bi moglo da izazove električni udar koji bi telefonskim linijama stigao i do vas. Bežični i mobilni telefoni, s druge strane, bezbedni su za korišćenje kada je napolju grmljavina.

Isključite iz struje sve elektronske uređaje

Struja naravno putuje kroz električne žice, kablove i utikače, zbog čega je potrebno da sključite svoje električne uređaje, ne samo da biste zaštitili sebe od strujnog udara, već i da biste sačuvali date uređaje od kratkog spoja ako udari grom u blizini vašeg doma i izazove preopterećenje napona. Laptopovi, tableti i elektronski čitači su bezbedni za upotrebu u zatvorenom prostoru sve dok nisu priključeni na punjač.

Izvor : Espreso / City magazin

Foto : Kurir, Printscreen/Youtube/VRATAZDRAVLJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *