DA LI ZNATE SA KOLIKO GODINA MOŽETE NAPISATI TESTAMENT?

Testament proizvodi pravno dejstvo ukoliko je punovažan. To znači da ga je sačinilo lice sposobno za rasuđivanje, starije od 15 godina života, slobodno izražavajući svoju volju u nekom od oblika koji su propisani zakonom, pri čemu sama sadržina testamenta nije protivna prinudnim propisima, javnom poretku i dobrim običajima. U suprotnom, testament je nevažeći. Razloge za nevažnost testamenta Zakon o nasleđivanju deli u dve kategorije – razloge za ništavost i razloge za rušljivost.

Advokat Nemanja Milošević gostovao je u emisiji Puls Srbijie gde je govorio o važnosti testamenta.

– Testament je važan za nas jer smo mi sa tim deo jedne velike svetske i pravničke civilizacije. To je jedan od osnovnih pravnih instituta svakog sistema, kako evropskog, tako i našeg. U našem zakonu je donja granica za pisanje testamenta 15 godina i važno je da volja onoga ko piše testament nora biti stvarna, ozbiljna i slobodna. Važno je takođe reći da testament u svakom trenutku može da se povuče i da svako lice testament daje lično i ne može ga dati preko punomoćnika. I naravno stupa na snagu nakon smrti ostavioca – rekao je Milošević.

Nemanja Milošević
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Advokat se potom dotakao i propusta po kojima testament može da bude rušljiv.

– Testament ne mora isključivo da bude pisan. Većina testamenata su pisani testamenti i najčešći propusti su u njegovoj formi. Dakle, mi imamo više oblik,a testamenta: pisani testament, sudski, javno-beležnički, konzularni, međunarodni, vojni i testament na brodu. Moramo da vodimo računa o tome da su lica koja daju testament u određenim životnim situacijama. Ne samo da imaju vremena da napišu, nekad se desi da nemaju vremena i da su takva okolnosti i tu se javljaju najčešći propusti. Jer u određenim situacijama nema dovoljno svedoka, forme, mogućnosti da se to zabeleži ili da se položi u neki depozit. Što posle čini da taj testament bude rušljiv – rekao je Milošević.

01:37

DA LI ZNATE SA KOLIKO GODINA MOŽETE NAPISATI TESTAMENT? Advokat otkrio sve što treba da znate: Zbog ovoga može biti RUŠLJIV

U zavisnosti od konkretnog razloga, razlikuju se lica koja mogu osporavati testament, rokovi u kojima to mogu učiniti, način na koji treba postaviti tužbeni zahtev, kao i kakvo će biti dejstvo sudske odluke, pa je od izuzetnog značaja utvrđivanje tačnih razloga za pobijanje testamenta u svakom konkretnom slučaju.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Gajus / Alamy / Alamy / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *