ĐACI U SRBIJI OD 1. SEPTEMBRA DOBIJAJU NOVI PREDMET

Za nekoliko dana počinje nova školska godina. Biće novina, a jedna od njih je i izborni predmet „Vrline i vrednosti kao životni kompas“. Koje su to vrline i koje su smernice neophodne učenicima, ko će ih učiti i kako?

Stručnjaci iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanje su osmislili taj predmet, a za RTS Eleonora Vlahović iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanje navodi da je to slobodna nastavna aktivnost, predviđena za učenike od petog do osmog razreda dodajući da nema pismenih i kontrolnih, već da je zamišljeno da se razgovara na razne provokativne teme, da se dovode gosti, razmenjuju iskustva, pogleda film, zauzmu različite pozicije.

„Ona je slobodna u tom smislu što je učenici biraju i mogu je izabrati u jednom od ta četiri razreda. Programa ima dva. Jedan je za peti i šesti, a drugi je za sedmi i osmi. Učenici će imati priliku da se na jedan aktivan način bave životnim vrednostima, ljudskim vrlinama, zatim socijalnim veštinama potrebnim da se živi u skladu sa vrednostima i vrlinama. Jedan tematski blok je posvećen ustanovama koje se bave opštim dobrom, pomaganjem drugima, volontiranjem, solidarnošću, kao i Crvenim krstom“, navodi Vlahovićeva.

Vrednosti o kojima će se pričati na časovima su, dodaje, one koje bi svaki normalan čovek izdvojio.

„To su porodica, zdravlje, obrazovanje, mir“, navodi Vlahovićeva i dodaje da nastavnik ima slobodu da se bavi i drugim vrednostima, kao što su rad, planeta Zemlja, ekologija…

„Ljudske vrline su one koje su svima drage, a malo se njima bavimo, a to su poštenje, odgovornost, istinoljubivost“, kaže Vlahovićeva.

Što se tiče socijalnih veština, prema njenim rečima, to su one veštine koje pomažu u svakodnevnom životu, kao što su kritičko mišljenje, volontiranje, saradnja, asertivnost, briga o drugom i o sebi, prepoznavanje sopstvenih i tuđih emocija.

Izvor:RTS

Foto:lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *