DVA NAČINA DA ISPLIVATE KADA VIŠE NE MOŽETE DA VRAĆATE DUG BANCI

Jedan od glavnih razloga zbog kojih većina građana ima dilemu da li da uzme kredit može da se objasni na jednostavan način, a to je strah da neće moći da vrate novac banci. S obzirom da ljudi u našoj zemlji imaju iskustvo života u mnogim nepredviđenim i kriznim situacijama, ovaj strah je i očekivan. Međutim, postoji rešenje i za ovu boljku. Bez obzira da li vam je potreban keš kredit, za refinansiranje ili stambeni kredit, vi u svakom od ovih slučajeva možete da uz pozajmicu kupite i osiguranje koje će pokriti troškove ako dođete u situaciju da ne možete da vratite kredit. Pored ovoga postoje i osiguravajuće kuće koje nude osiguranje i za druge kreditne proizvode osim kredita, a tu pre svega mislimo na kreditne kartice i dozvoljeni minus.

POSTOJE DVE VRSTE OVAKVOG OSIGURANJA:

1. Polisa životnog osiguranja

– pokriva situaciju u kojoj dolazi usled smrti korisnika kredita, potpuni i trajni invaliditet ili neki od drugih rizika koji se pokrivaju ovom polisom.

2. Osiguranje od nezaposlenosti

– osiguravajuća kuća plaća mesečne rate umesto korisnika kredita, međutim, ovde treba znati šta banke i osiguravajuća društva podrazumevaju pod gubitkom posla. U njihovom rečniku, gubitak posla podrazumeva prekid radnog odnosa od strane poslodavca i to ukoliko nije bilo kršenja radnih obaveza od strane zaposlenog. Pored toga, osiguranje će isplatiti novac banci samo ako je klijent bio na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i ukoliko je prošao odbitni period od 60 dana, tj. dva meseca. Ovu vrstu osiguranja ne mogu da dobiju oni koji su:

  • Zaposleni na određeno vreme
  • Rade kod preduzetnika ili su sami preduzetnici
  • Zaposleni koji rade u firmama koje imaju manje od 5 radnika
  • Nerezidenti i zaposleni u firmama koje nisu registrovane u Srbiji
  • Penzioneri

Svi ostali, dakle, mogu da računaju da će u slučaju gubitka posla osiguranje platiti osam mesečnih rata u kontinuitetu ili 12 rata ukupno za vreme otplate kredita. Važno je napomenuti da isplata osiguranja ne podrazumeva zakasnele rate, kao ni zatezne kamate. Kod stambenih kredita je obavezno osiguranje imovine, a sva ostala osiguranja, pa i ova o kojima smo pisali u ovom tekstu – su stvar izbora nas koji uzimamo kredit.

Izvor : kurir.rs/ Kamatica

Foto : Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *