EVO KAKO DA BUDETE SIGURNI U DATUM ISTEKA PROIZVODA

Svaki put kada koristimo neki proizvod – bilo da je u pitanju hrana, kozmetika ili kućna hemija – ne bi bilo loše da proverimo da li je on još uvek upotrebljiv. A to ćemo najlakše saznati tako što ćemo pogledati datum isteka koji je utisnut na njemu.

Dva najčešća tipa oznaka na proizvodima su “upotrebljivo do” i “najbolje upotrebiti” do nekog određenog datuma. Međutim, kupci često ne razumeju razliku između ova dva veoma različita pojma, pa su ili u riziku da konzumiraju proizvod koji je pokvaren ili potencijalno opasan ili bespotrebno bacaju onaj koji je još uvek sasvim upotrebljiv.

„Upotrebljivo do“ (ili „roba upotrebljiva do“)

Ova oznaka se koristi na proizvodima koji su posebno osetljivi, kao što su sveže namirnice, meso i mlečni proizvodi. Nakon datuma označenog kao “upotrebljivo do”, potrošači bi trebalo da izbegavaju konzumaciju proizvoda, čak i ako im deluje da izgleda ili miriše dobro.

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović

„Najbolje upotrebiti do“ (ili „najbolji rok za upotrebu do“)

Ova oznaka koristi se na proizvodima koji su manje osetljivi i imaju duži vek trajanja. Nakon datuma “najbolje upotrebiti do”, proizvodi možda nisu u potpunosti sveži, ukusni ili su izgubili na boji, tvrdoći ili konzistenciji, ali obično su i dalje sasvim bezbedni za konzumaciju.

Izvor : Espreso/Blic

Foto: Emilija Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *