EVO U ŠTA ULAŽU BOGATAŠI

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka sveta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugčaije od portfelja prosečnog investitora

– Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001 odsto najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrednošću od preko 100 miliona dolara dovoljno su bogati da bi bili deo ovog kluba – smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura, preduzeća za upravljanje bogatstvom za ultra bogate pojedince sa visokom neto vrednošću.

Globalno, populacija centimilionera iznosi oko 28.420 pojedinaca i uglavnom su koncentrisani u Njujorku, oblasti zaliva, Los Andelesu, Londonu i Pekingu, pokazuju podaci VRISE-a, piše CNBC.

– Ovi gradovi imaju snažnu finansijsku infrastrukturu, živahne preduzetničke ekosisteme i unosna tržišta nekretnina, što ih čini atraktivnim destinacijama za ultra bogate -, rekao je Teng za CNBC.

A ova demografija koja „epitomizira ekstremno bogatstvo“ je selektivna kada su u pitanju investicije – rekao je Teng.

– Oni danas ne ulažu u bogaćenje, brze stvari, nelikvidne stvari. Na primer, to znači da oni zapravo ne rade sa akcijama kojima se javno trguje – rekao je Salvatore Bušemi, izvršni direktor Dandrev Partners, privatne porodične investicione kancelarije.

– Oni zapravo čak i ne ulažu u kriptovalute, verovali ili ne – rekao je Bušemi za CNBC.

– Ono što traže je da sačuvaju svoje nasleđe i svoje bogatstvo- istako je on.

NEKRETNINE

Kao rezultat toga, portfelji centimilionera Često sadrže „veoma jake, stabilne nekretnine.

– Ovi bogati pojedinci gravitiraju prema nekretninama klase A ili imovini investicionog nivoa koja je obično izgrađena u poslednjih 15 godina. Osnivač i predsednik Tiger 21, mreže preduzetnika i investitora sa izuzetno visokim neto vrednostima – rekao je Bušemi za CNBCi dodao da investicije u nekretnine obično predstavljaju 27 odsto portfelja ovih pojedinaca.

Dubaji, pare, evri
FOTO: SHUTTERSTOCK

PORODIČNE KANCELARIJE

Pojedinci sa takvim bogatstvom uglavnom imaju novac kojim upravljaju porodične kancelarije, koje se bave svim poslovima, uključujući i njihovim nasledstvom, računima za domaćinstvo, kreditnim karticama, neposrednim porodicnim troškovima, itd – rekao je Endrju Amoils, analitičar globalne obaveštajne kompanije za bogatstvo Nev World Wealth.

– Ove porodicne kancelarije često imaju fondacije za dobrotvorne organizacije i ogranke rizičnog kapitala koji ulažu u startape sa visokim rastom – rekao je Amoils.

Broj porodičnih kancelarija u svetu se utrostručio od 2019. godine, premamivši 4.500 prošle godine sa procenjenom ukupnom imovinom od 6 biliona dolara.

ALTERNATIVNE INVESTICIJE

Pojedinci ultra visoke neto vrednosti takođe istražuju potencijalnu kupovinu udela u profesionalnim sportskim timovima – rekao je Bušemi.

– Veoma mala grupa ima mogućnost da uđe u klubove i za to je potrebno mnogo više od novca – rekao je on.

– Ekskluzivnost je glavna privlačnost, jer ovi bogati pojedinci žele da se druže sa ljudima sličnog statusa – objasnio je Bušemi.

– Posedovanje udela u sportskom timu je način da ti pojedinci legitimišu svoj status – rekao je on i dodao „daju vam vitešku titulu u Sjedinjenim Državama kada kupite NFL tim“.

broker, berza
FOTO: SHUTTERSTOCK

Teng iz VRISE-a je takođe primetio da 0,001% pojedinaca obraća više pažnje na fiksni prihod, privatne kredite i alternativne investicije. On je rekao da privatni krediti dobijaju na snazi jer investitori traže izvore prinosa van konvencionalnih tržišta.

– Ovaj trend odražava rastući apetit za netradicionalnom imovinom koja nudi jedinstvene profile rizika i prinosa – rekao je Teng, napominjući da alternativne investicije uključuju rizični kapital, privatni kapital i realnu imovinu.

Izvor : Kurir.rs/Kamatica/prenela S.Č.

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *