JELENE VIŠE NEMA NI MEĐU PRVIH 60 NA LISTI

Kroz decenije se menja popularnost određenihimena. I dok su pre dvadeset godina i više bila popularna imena kao što su Kristina, Jelena, Dejan, Marko, Nebojša, danas su zastupljena neka nova, kraća, modernija.

Iako većina i novih i starih imena ima lepo značenje i nosi jaku simboliku, činjenica je da se ona baš stara, tradicionalna i popularna pre pedeset godina i više, danas nigde ne pojavljuju.

Ipak, lista imena postaje sve raznovrsnija. Iako su u modi neka nova imena dece, poput Nina, Maša, Mila i Sara, polako ali sigurno vraćaju se i neka zaboravljena.

Milica je još uvek na vrhu liste

Milica je još uvek tu, u samom vrhu odmah iza Sofije i Dunje, na trećem mestu ove godine. A Marija je uspela da se održi među prvih trideset, dok Jelene nema ni među prvih 60 imena.

Ime Jelena je od 1970. do 2000. godine vladalo pune tri decenije, a danas su Lena, Lenka, Elena i Helena oblici imena Jelena koji su u modi i svi zajedno ipak čine Jelenu i dalje najpopularnijim imenom.

Pored ovih standardnih i novih, primećuje se pojava veoma starih imena.

Pa se sve češće čuje da devojčice dobijaju stara ženska srpska imena poput: Đurđa, Vasilija, Nedra, Ikonija, Tihana, Bisenija, Đurđija, Pelagija, Jefimija, Aleksija, Ognjana, Vida.

Od starinskih u prvi plan izbilo je ime Pelagija.

Dok dečaci dobijaju imena kao što su: Naum, Vojin, Despot, Nikodim, Makarije, Dorotej, Trifun, Atanasije, Jevrem, Kuzman, Dositej, Grigorije, Đurđe, Vukadin.

Izvor : Kurir.rs/Blic

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *