KAKO U TRI KORAKA DA OSTVARITE POPUST ZA STRUJU

Domaćinstva u Srbiji koja su u prethodnom periodu smanjila potrošnju električne energije imaće i ove zime popust u određenom procentu tokom grejne sezone. On će važiti na mesečnom nivou, a država na ovaj način želi da dodatno podstakne građane na racionalno korišćenje energije, koje doprinosi i stabilnom funkcionisanju energetskog sistema.

Da bi potrošač dobio popust trebalo bi da podnese prijavu za status energetski ugroženog kupca. Ovaj zahtev podnosi domaćinstvo lokalnoj samoupravi nadležnoj za poslove socijalne zaštite u mestu prebivališta.

OVO SU OSNOVNI KORACI:

1. Preuzeti zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca (sa sajta Ministarstva, sa sajta jedinica lokalne samouprave ili lično u zgradama jedinica lokalne samouprave).

2. Popuniti zahtev (dokumentacija neophodna za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca navedena je u obrascu).

3. Predati zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi.

struja, brojilo, krađa struje, popravka brojila, električar
FOTO: SHUTTERSTOCK

Uz podneti zahtev potrebno je još priložiti i poslednji račun za električnu energiju, gas ili toplotnu energiju u zavisnosti od izbora domaćinstva, za šta želi da ostvari popust u plaćanju. U roku od mesec dana građani dobijaju rešenje o statusu.

Novina je da su kriterijumima obuhvaćena i seoska domaćinstva bez obzira na veličinu stambene jedinica koju poseduju, već se gledaju pre svega prihodi. Uredbom su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja kojima bi isključenje električne energije ugrozilo život. Oni mogu da steknu pravo na zaštitu od obustave isporuke električne energije.

Izvor : kurir.rs/J. Ž. S.

Foto: Shutterstock, Ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *