KOLIKO ĆE PENZIJE BITI VEĆE U 2024. GODINI? 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će ekonomija Srbije, prema procenama MMF, u 2024. rasti 3,6 odsto, ali da bi to moglo da iznosi i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje plata i penzija.

– Mi se nadamo i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje posle povećanja plata (od januara) od 10 odsto plata i ukupno 21,4 odsto povećanja penzija. Verujem da bismo mogli još ozbiljnije da popravimo životni standard ljudi, ali ne znate šta su novi izazovi i šta je to što još može da se dogodi – rekao je Vučić u emisiji Ćirilica na TV Hepi.

„Potreban višak novca u kasi“

– I kad me pitaju zašto imate skoro pet milijardi u kasi, pa imamo zato što uvek očekujete neki novi izazov i neki veliki šok u svetu. Da li će to da bude deo energetske krize ili neke veće ekonomske krize… Evropska unija je treći kvartal u recesiji, a mi zavisimo dobrim delom od EU. A nama je treći kvartal bio najbolji u Evropi od 3,6 odsto – rekao je Vučić.

Kazao je da će četvrti kvartal, EU biti nuli ili na minus 0,1, što je nastavak recesije.

Vučić je naveo da to nama otežava određene stvari, ali i pokazuje da kroz investiranje u velike infrastrukturne radove možemo deo rasta da zadržimo, čak i kroz tzv. helikopter novac i povećanje potrošnje, što je jedan od stubova rasta.

Novo povećanje plata nedavno je najavio i ministar finansija Siniša Mali, i prema njegovim rečima, od januara će se minimalna zarada povećati za 17,8 odsto.

Izvor ; Espreso / Blic / Marica Jovanović

Foto: beta dragan gojić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *