MEKI I TVRDI USLOVI ZA DOBIJANJE POZAJMICA

Za razliku od pre nekoliko i više, danas je mnogo lakše i brže dobiti kredit u banci, ali je činjenica da su nove globalne ekonomske okolnosti promenile mnoge uslove u bankama i tako mnogima otežale dobijanje kredita.

U situaciji kada imamo nepredviđene okolnosti poput pandemije korone i rusko ukrajinskog rata koji dovode i do ozbiljnih udara na mnoge industrije, radna mesta i zarade, finansijski sektor, može se reći da je prvi koji je tome morao i da se prilagodi, a imajući u vidu sa sarađuje sa velikim brojem kijenata. Tako su recimo na „crnoj listi“ za dobijanje kredita u vreme korone bile firme iz oblasti ugostiteljstva, ali i turističke agencije, renta- kar kuće i mnoge druge pogođene industrije.

Poslednjih godina praktično su se menjali i kriterijumi koji su uticali na kreditnu sposobnost građana. Danas je situacija takva da banka gleda i firmu i platu i kreditnu istoriju, ali i mnogo više od toga.

Kreditna istorija i visina zarade tradicionalno su ključne stvari koje se gledaju pri odobravanju kredita, ali su ovoj listi banke vremenom dodavale i mnoge druge uslove. Tako je danas bankama signal u ponašanju i činjenica poput plaćanja internet erotskih sadržaja, ali i mnogo sličnih poteza.

Uslovi za dobijanje kredita: I „meki“ i „tvrdi“

Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji kaže za „Blic Biznis“ da je deo procesa odobravanja kredita anketa klijenata, odnosno intervju u kojem banka razgovara sa klijentom i procenjuje ga. To su takozvane meke činjenice koje mogu da utiču na odluku banke, ali nisu presudne.

– Ukoliko je neko klijent te banke i korisnik nekog bankarskog proizvoda kao što je tekući račun, minus po tekućem računu ili prima platu preko te banke, banka može imati uvid u strukturu i karakter njegove potrošnje i može izvaditi takozvani listing njegovih plaćanja s obzirom na to da ih ona vrši – kaže Živanović.

– Kao meka činjenica se eventualno može uzeti u obzir na koji način klijent troši, da li je često u nedozvoljenom minusu i da li njegova potrošnja i plaćanja odgovaraju njegovom zaposlenju – rekao je profesor i pojasnio da banke to rade kako bi procenile rizik odobravanja kredita jer nijedna banka nije spremna da odobri kredit pod rizikom otplate.

– Vi imate mogućnost ulaska u negativan minus, ali ako to radite često, banka nije spremna da vam daje kredit i izlaže sebe riziku – kaže Živanović.

Ekonomista Zoran Grubišić za „Blic Biznis“ kaže da plaćanje sajtova poput erotskih nije samo po sebi bitno banci sve dok takvi sajtovi ne ugrožavaju podatke i račun korisnika.

– Ako plaćate takve sajtove i ako bi oni pokušali zloupotrebu vašeg računa, banka onda blokira karticu. I ako se to češće dešava, korisnik može da gubi reputaciju, što može biti potencijalni problem prilikom odobravanja kredita. Banke imaju automatske softvere koji detektuju sumnjive transakcije i ako se to često dešava korisniku, onda to može biti indikacija bankama u odobravanju kredita – kaže Grubišić.

Osnovni uslovi za dobijanje keš kredita

Vrste kredita koji se potražuju su brojne, ali se najčešće uzimaju gotovinski nenamenski i stambeni krediti. Ako su u pitanju keš krediti za stanovništvo, Živanović navodi nekoliko bitnih stavki za banku:

Da li je ta institucija u kojoj je zaposlen renomirana, da li ima dug vek postojanja, da li je stabilna i za banku je najbolje da je u pitanju dugoročna razvijena kompanija koja posluje dugi niz godina na ovom i eventualno na međunarodnom tržištu

Da li je klijent zaposlen u javnom sektoru, to je jedan od odlučujućih faktora jer banci obezbeđuje redovnost otplate kredita

Visina ličnog dohotka i pozicija klijenta u firmi ili ustanovi i eventualno i radni staž Ako je neko dugi niz godina zaposlen, pretpostavlja se da će se tako i nastaviti.

Gleda se kreditni biro u kome se vidi da li je klijent zadužen u drugim bankama, da li je kasnio u otplati kredita, da li ima jemstvo po kreditima drugih lica, fizičkih ili pravnih lica

Prilikom odobravanja kredita banka gleda i onlajn transakcije na sumnjivim sajtovima

Uslovi za dobijanje stambenog kredita

Živanović je istakao da, kada su u pitanju dugoročni krediti za kupovinu nekretnine, onda se gleda sve što je gore navedeo, ali se gleda i potencijalno obezbeđenje kredita i ono je najčešće ta nekretnina koja se kupuje stan ili apartman.

– Procenjuje se vrednost te nekretnine i ona se koristi kao kolateral ili obezbeđenje ili kolateral tom kreditu – rekao je on.

Dodaje da je pri tome neophodno učešće koje, u zavisnosti od procene banke, može da bude od 20 do 40 odsto ukupne vrednosti nekretnine. Ukoliko obezbeđenje nije dovoljno, gleda se šta bi bilo dodatno obezbeđenje u smislu neke dodatne nekretnine, zaključio je sagovornik.

Izvor : Espreso / Blic Biznis, Nada Matić

Foto : Profimedia, BETA/OMS, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *