NE ZABORAVITE DA SE PRIJAVITE ZA NOVIH 10.000 DINARA POMOĆI

Sve je spremno za isplatu 10.000 dinara nove pomoći za svako dete do 16. godina. Još samo ostaje da se za novu podršku roditelji i prijave, a u ovom momentu postoje i odgovori na sve moguće dileme i pitanja.

Ko ima pravo na novu pomoć države od 10.000 dinara za decu do 16 godina?

Novu pomoć države može da dobije svako dete koje je državljanin Srbije, rođeno 21. novembra 2006. godine ili posle tog datuma.

To znači da su zakonskim predlogom obuhvaćena i deca koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina, jer su imala manje od 16 godina.

Kome je moguće uplatiti novu pomoć države od 10.000 dinara za decu?

Predlogom zakona je definisano da pravo na uplatu novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara ima majka deteta, ali i otac, staratelj ili hranitelj.

Kad kreće prijava i isplata za novu pomoć države od 10.000 dinara za decu?

Prijava za ovu vrstu nove pomoći države biće moguća od 20. avgusta do 20. septembra, elektronski, preko portala Uprave za trezor.

Isplata novčane pomoći počeće od 25. septembra.

Hraniteljima deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaocima novčane socijalne pomoći, 10.000 dinara za svako dete će biti uplaćeno bez podnošenja prijave.

Kakva će biti procedura za prijavu za novu pomoć države od 10.000 dinara za decu?

Kao i u slučaju ranijih prijava građana za pomoći države, prijava na portalu Uprave za trezor će biti veoma jednostavna i trajaće svega nekoliko minuta.

Kako je predviđeno, podnosilac prijave, odnosno majka, će unositi broj lične karte, svoj matični broj, matični broj za svako dete i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac.

Dodatno, samohrani otac treba, pored tih podataka, da podnese digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sam obavlja roditeljsko pravo.

Ukoliko je podnosilac prijave staratelj deteta treba da podnese i digitalizovanu kopiju pravosnažne odluke organa starateljstva kojom se dete za koje se isplaćuje novčana pomoć stavlja pod starateljstvo.

Država je nedavno obelodanila sve detalje pomoći za radnike u javnom sektoru, penzionere i najmlađe.

Izvor : Espreso / Blic

Foto : Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *