NEMAČKA HITNO TRAŽI 1,5 MILIONA RADNIKA

Stručnjaci navode da je Nemačkoj neophodno čak pola miliona doseljenika godišnje.

„Ako želimo da svake godine imamo 400.000 novih građana i da time održimo broj radnika, i ako oduzmemo ogroman broj onih koji se iseljavaju, onda je Nemačkoj potrebno 1,5 miliona doseljenika godišnje“, kaže ekonomski stručnjak Monika Šnicer za „Dojče vele“.

Ona tvrdi da samo pojačano doseljavanje može biti lek za problem sa nestašicom stručne radne snage, piše DW. Dodaje i da je Nemačkoj hitno potrebna kultura dobrodošlice. Šnicer, inače, upravlja stručnim telom „Sachverständigenrat“ (Veće stručnjaka), u kojem su vodeći privredni giganti. To telo analizira ekonomski razvoj u Nemačkoj i ima ulogu da savetuje saveznu vladu.

Novi zakon o doseljavanju, koji je nedavno usvojio Bundestag, jeste pomak u pravom smeru, smatra Monika Šnicer, ali dodaje kako to nije dovoljno.

„Potrebne su nam kancelarije za strance koje neće zastrašivati doseljenike, već im činiti uslugu.Ne bi trebalo zahtevati da inostrani stručnjaci za svaki posao moraju znati nemački jezik, na tome mora da se radi. Ali, trebalo bi se pobrinuti za to da radnici u kancelarijama za strance znaju i engleski“, ističe dalje ona.

Kaže i da bi Nemačka morala više da investira u decu.

„Poražavajuće je da četvrtina učenica i učenika četvrtih razreda ne znaju dobro da čitaju. Osim toga, firme bi morale da motivišu starije radnike da nastave s radom, kako ne bi išli u prevremenu penziju“, priča Monika Šnicer, smatrajući da Savezna Republika po ovom pitanju ne napreduje onako kako bi trebalo.

Izvor : Espreso / Dojče Vele

Foto : Profimedia, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *