NEMAČKA VAPI ZA OVIM RADNICIMA

Nemačko udruženje profesionalnih spasioca (BDS) procenjuje da im nedostaje oko 3.000 ovih radnika i da taj broj iz godine u godinu samo raste.

U ovoj zemljij sve češće otvorenii bazeni ostaju zatvoreni zbog nedostatka radnika. Posao na ivici kupališta ima svoje lepe strane, ali sa sobom nosi puno odgovornosti – i malo novca, pišu nemački mediji. Oni donose priču jednog spasioca starog 61 godinu :

– Ovaj posao obuhvata četiri u jednom: spasilac, tehničar, policajac, a ponekad i psiholog – objašnjava svoj posao i dodaje kako uprkos tome što je ceo dan na bazenu ovo nije profesija iz snova.

Posao spasioca je odgovoran, s nepovoljnim radnim vremenom – odnosno radi se vikendima i praznicima, a, po njemu, je i loše plaćen. Početna plata je 2.200 evra bruto. Jedan od razloga zašto su profesionalni spasioci preko potrebni je što retko ko želi da radi ovako odgovoran posao za malu platu.

Mediji pišu kako sve manje dece zna da pliva, pa tako čak 59 odsto desetogodišnjaka ne zna da pliva. Sve više časova plivanja se otkazuje, pa se u udruženju plaše kako će Nemačka postati društvo neplivača.

– Sad moramo da skratimo radno vreme, na žalost kupača, jer nas nema dovoljno – kaže on i dodaje kako je zabrinut zbog niske zarade. Uostalom, na njemu i njegovim kolegama leži velika odgovornost: moraju da nadziru 375 kvadratnih metara vodene površine, a zato su jako malo plaćeni.

Izvor : kurir.rs/ Poslovni.hr

Foto : Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *