OBOREN SVETI HRAST STAR 400 GODINA

Viševekovni hrast u selu Masloševo kod Kragujevca koji za meštane ima poseban značaj jer ga smatraju i svetim drvetom starim preko 400 godina, srušen je tokom superćelijske oluje koja je zahvatila Srbiju.

Do sada je izdržao sve oluje i vremenske nepogode, ali pao je pod jačinom do sada ne doživljenog vetra orkasnke jačine. Prema starom narodnom verovanju kod Srba, ovaj hrast je predstavljao – drvo zapis ispred kog su se ljudi molili za zdravlje i berićet.

„Tu su se održavale litije, narod se okpljao u dobru i zlu. Ovaj hrast je jedini preživeo posleratne vlasti i star je oko 400 godina. Sve je izdržao, ali nije mogao da se izbori sa ovom strašnom olujom. Poklonio se večnosti, kao njen dugogodišnji svedok i odneo sa sobom istine o mnogo zla a vrlo malo dobra što se pod njim dešavalo“, kaže za RINU Radoslav Ćatić iz Masloševa.

On naglašava da drvo zapis ima poseban značaj kod srpskog naroda i zbog tako velikog poštovanja ovakvog svetog drveta ovdašnji meštani će se uz molitvu oprostiti od njega.

„Moje komšije i sinoraši kao i Pantelići iz Blaznave su pozvali sveštenika pa će se pored hrasta održati molitva, sakupićemo grane uz panj i tu će ostati da satruli. Već smo se dogovorili da na jesen na tom mestu posadimo tartufom oplemenjen hrast koji će ostati mlađim generacijama u amanet“, ističe Ćatić.

On dodaje da je nekada u gotovo svakom selu postojalo jedno drvo svetilište koje se zvalo „zapis“, zbog toga što je na njemu bio urezan ili zapisan krst i bilo je osveštano. Drvo zapis nalazilo se u centru sela i bilo je glavno kultno mesto a njegova uloga posebno je istaknuta u vreme obeležavanja seoske slave, kada su se na tom mestu okupljali seljani kao u crkvi.

Izvor: B92

Foto:RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *