OVOLIKO ĆE VAS STRUJA KOŠTATI OD 1. NOVEMBRA

Od prvog novembra građani će struju plaćati po novim, višim cenama.

Upravo objavljeni novi cenovnik koji je usvojila Elektroprivreda Srbije pokazuje da će kilovat-čas električne energije za građane u sve tri zone – zelenoj, plavoj i crvenoj, bilo da je reč o jeftinoj ili skupoj struji – poskupeti za 9,28 odsto.

Najjeftiniji kilovat-čas električne energije – onaj u zelenoj zoni – od 1. novembra koštaće 2,277 dinara umesto sadašnjih 2,084 dinara.

Sijalica
FOTO: SHUTTERSTOCK

Isti slučaj je i sa skupim kilovat-časom u najjeftinijoj zelenoj zoni, koji sa 8,336 dinara poskupljuje na 9,109 dinara.

Po tarifama iz takozvane zelene zone obračunavaju se kilovat-časovi do potrošnje od 350 kWh.

Kada potrošnja domaćinstva premaši ovaj broj kilovat-časova, ulazi se u plavu zonu, gde se kilovat-čas jeftine struje sada obračunava po ceni od 3,126 dinara, a od novembra će po 3,416 dinara. Kilovat-čas skupe struje u plavoj zoni poskupeće sa 12,504 na 13,6638 dinara.

Kilovat-časovi se obračunavaju u plavoj zoni sve do utroška od 1.600 kWh. Sve preko toga ulazi u – crvenu zonu. Trenutna cena jeftinog crvenog kilovat-časa je 6,252 dinara, a buduća – 6,8319 dinara.

Skup crveni kilovat-čas trenutno košta 25,008 dinara, a od novembra će biti 27,3276 dinara.

štednja, struja
FOTO: SHUTTERSTOCK, ILUSTRACIJA

Odluku o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje usvojila je Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije na sednici 26. septembra 2023. godine. Na ovu Odluku saglasnost je dala Agencija za energetiku Republike Srbije na sednici održanoj 28. septembra.

– Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 10,26 dinara za kWh, odnosno 14,29 dinara za kWh sa porezima i taksama, i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto – objavila je Agencija.

Podsetimo, osim cene električne energije, od 1. novembra poskupljuje i gas za 10 odstoMeđunarodni monetarni fond, u sklopu aranžmana sa Srbijom, zahteva još jedno poskupljenje oba energenta, u istim procentima – bar osam odsto za struju, i minimum 10 odsto za gas – od 1. maja 2024. godine.

Izvor : Kurir/N1

Foto: Shuttertsock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *