PLATA 46.000, MOGUĆE I STALNO ZAPOSLENJE

Upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka u jedinicama Vojske Srbije vrši si u četiri termina i to 1. marta, 1. juna, 1. septembra a sada se priprema i decembarska klasa s prvim danom poslednjeg meseca u godini.

Vojska Srbije
FOTO: VOJSKA SRBIJE

Za dobrovoljno služenje sa oružjem koje traje šest meseci vlada veliko interesovanje, s tim što prva tri meseca se provode u centrima za obuku, a preostala tri vojnici odlaze u komande, jedinice i ustanove na kolektivnu obuku i aktivno uključivanje rad Vojske Srbije.

Mesečna primanja su oko 46.000 dinara, svi na odsluženju dobrovoljnog vojnog roka sa oružjem imaju zdravstveno osiguranje, dobijaju naknadu putnih troškova za javljanje na dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i naknadu za povratak kući po okončanju vojnog roka.

U koji rod možete

Na određivanje roda, službe i vojnoevidencione specijalnosti (VES) utiču:

Vojska Srbije
FOTO: VOJSKA SRBIJE
  • psihofizicke sposobnosti regruta
  • potrebe za specijalnostima radi popune jedinica
  • obrazovanje i stručna sposobnost regruta
  • afiniteti, aktivnosti i interesovanja u civilstvu
  • želja regruta da bude regrutovan u određeni rod-službu koju izražava prilikom regrutacije

A kada se okonča predviđenih šest meseci, otvara se mogućnost za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika uz mogućnost daljeg napredovanja i karijernog vođenja nakon završetka osnovne obuke za podoficire.

Vojska Srbije
FOTO: VOJSKA SRBIJE

Važno je napomenuti da je oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire Vojske Srbije stalno otvoren, a rangiranje kandidata se vrši periodicno, u skladu sa uputnim rokovima. Prijava se podnosi nadležnom centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, prema mestu prebivališta.

Kriterijumi za utvrđivanje rang-liste

  • utvrđen potreban broj vojnika za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem
  • školska sprema
  • ocena zdravstvene sposobnosti
  • razlozi koje je kandidat naveo u prijavi za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem

Opšti uslovi su da je kandidat državljanin Srbije, da ima prebivalište na teritoriji Srbije, da je na osnovu lekarskih i drugih pregleda i psiholoških ispitivanja u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi ocenjen sposobnim za vojnu službu, da nije pravosnažno osuđen na kaznu maloletničkog zatvora ili bezuslovno na kaznu zatvora zbog krivičnog dela, da se ne vodi krivični postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, da nije odslužio vojni rok sa oružjem.

Vojska Srbije
FOTO: VOJSKA SRBIJE

Uslovi za odustajenje

Kandidat može na lični zahtev odustati od služenja vojnog roka iz ovih razloga:

– bolesti ili povrede – rođenja deteta – sklapanja braka – smrti ili teške bolesti člana zajedničkog domaćinstva – upućivanja na školovanje – zaposlenja – elementarne nepogode kojom bi porodica kandidata bila dovedena u težak materijalni položaj

Onaj ko pak želi da postane rezervni oficir mora imati i završene osnovne akademske studije, odnosno osnovne strukovne studije od značaja za Vojsku Srbije, kao i da ne postoji bezbednosni rizik.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Vojska Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *